Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Chișinău

  • 17 Martie 17:00
Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Chișinău

Proiecții de film, competiții lingvistice, întâlniri de rang înalt cu publicul francofon de la Chișinău, și alte zeci de evenimente cu obiectivul de promovare a Francofoniei în Rep. Moldova vor avea loc în următoarele zile, a declarat pentru Radio Chișinău ambasadorul Franței, Graham Paul.

„Pe 20 martie sărbătorim Zilele Francofoniei. Săptămâna viitoare va avea loc o adunare parlamentară francofonă la Chișinău, pe lângă aceasta vor avea loc și alte evenimente organizate de Agenția Universitară Francofonă, de clasele bilingve din Moldova. Totodată vom organiza și un eveniment sportiv – o olimpiadă între toate liceele care sunt interesate de Jocurile Olimpice și Francofonie, pentru că vor avea loc în limba franceză. Și, sperăm, că vom repeta și la sfârșitul lunii aprilie. Nu trebuie să uităm că anul acesta Adunarea Generală a Francofoniei va avea loc în Franța, la Villers-Cotterets și la Paris. Va fi un eveniment de amploare, sperăm că autoritățile din Rep. Moldova vor participa”, a declarat Graham Paul.

Potrivit unui comunicat al Alianței Franceze, în cadrul Zilelor Francofoniei, la Chișinău va fi prezent secretarul general al Adunării Parlamentare a Francofoniei – Damien Cesselin.

Întâlnirea cu publicul va avea loc la sediul Alianței Franceze de la Chișinău, pe 18 martie, la ora 16:00. Oficialul francez va prezenta Francofonia Instituțională și parlamentară și va evoca rolul limbii franceze, precum și misiunile, organizarea, funcționarea și perspectivele Adunării Parlamentare a Francofoniei.

Tot pe 18 martie, la ora 15:00, la Centrul de Angajabilitate Francofon din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, va avea loc o masă rotundă cu genericul „Inovarea și angajamentul în domeniul sănătății: care sunt competențele necesare pentru a reuși?” (Innover et entreprendre dans le domaine de la santé : quelles compétences pour réussir?).

La Cineplex „Loteanu”, în fiecare seară, până la sfârșitul lunii martie, la ora 18:00, sunt ecranizate filme în limba franceză. Intrarea este liberă pentru public.

Republica Moldova este una dintre cele 88 de țări membre ale marii familii francofone.

Ziua Internațională a Francofoniei este celebrată anual pe 20 martie, fiind dedicată celor 300 de milioane de vorbitori de limbă franceză din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău