Ziua Internațională a Conștientizării Autismului
-
02 Aprilie 2013 13:50
Părinții copiilor afectați de autism se plâng că medicii nu îi pot diagnostica în timp util și de faptul că, în Republica Moldova, găsesc cu dificultate specialiști pentru acest tip de tratament.
Terapia este una costisitoare, ridicându-se la câteva mii de lei pe lună, pe când indemnizația pe care le-o oferă statul nu depășește câteva sute de lei. Problemele copiilor cu autism au fost discutate marți, 2 aprilie, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, în cadrul unei mese rotunde la Biblioteca municipală ” B.P.Hașdeu” din Chișinău.
Nadejda este o locuitoare a Capitalei și are un copil de 5 ani care prezintă simptome de autism. Ea ne-a povestit că principala ei problemă este legată de medici, care nu au reușit să îi diagnosticheze copilul la timp, astfel încât a pierdut câțiva ani de recuperare.
O altă mamă a unui copil afectat de autism, Nina, spune că i-a fost dificil să conștiezeze faptul că are un copil bolnav. Sprijinu l-a găsit în cadrul unui centru de recuperare privat, unde merge de câteva ori pe săptămână. O oră de terapie costă până la 120 de lei, iar cheltuileile lunare pentru tratament ajung la 6000 de lei.
Unul dintre puținii specialiști din Republica Moldova în recuperarea copiilor cu autism, Elena Vatamanu, a subliniat că diagnosticarea timpurie oferă o șansă în plus pentru recuperarea acestora.
Potrivit datelor oficiale din 2011, în Republica Moldova erau înregistrați 108 bolnavi de autism, dintre care 100 erau din Chișinău. În opinia Alionei Dumitraș, președinta Asociației ”SOS Autism”, numărul bolnavilor ar fi, în realitate, de câteva ori mai mare.
De la începutul acestui an, testul la autism este obligatoriu pentru copiii de până la 2 ani. Acesta trebuie efectuat de medicul de familie și este gratuit.