Ziua Independenței SUA. Cum sărbătoresc americanii 4 iulie

  • 04 Iulie 07:57
Ziua Independenței SUA. Cum sărbătoresc americanii 4 iulie

Data de 4 iulie 1776 este cunoscută în istoria universală ca ziua Declarării Independenței americanilor de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană. În prezent, 4 iulie este ziua în care sînt celebrate valorile americane, transmite SafeNews.md cu referire la mediafax.ro.

Semnificația zilei de 4 iulie în Statele Unite ale Americii

În 1776, cele 13 colonii americane își declarau independența de Imperiul Britanic, un eveniment care a condus la nașterea Statelor Unite ale Americii ca entitate suverană.

Însă 4 iulie nu este chiar ziua în care Congresul Continental – format din delegați ai coloniilor – a decis să declare independența, acest lucru întîmplîndu-se cu două zile înainte, pe 2 iulie 1776.

Nu este nici data la care a izbucnit Revoluția Americană, care începuse cu un an înainte, în aprilie 1775, potrivit constitutionfacts.com. Și nici nu este data la care Thomas Jefferson – considerat unul dintre „părinții fondatori” ai SUA, devenit al treilea președinte al statului (1801-1809) – a scris prima schiță a Declarației de Independență, lucru care s-a întîmplat în iunie 1776. Această Declarație de Independență a fost semnată pe 2 august 1776 și trimisă britanicilor în luna noiembrie a aceluiași an.

Pe 4 iulie 1776, Congresul Continental a aprobat forma finală a Declarației de Independență, la conceperea căreia s-a lucrat mai multe zile. Astfel a devenit oficială această dată, care a fost inclusă în Declarația de Independență, iar copia semnată în august 1776, redactată de mînă, poate fi văzută în prezent la Arhivele Naționale din Washington. În primii 15-20 de ani după semnarea Declarației de Independență, americanii nu au sărbătorit această dată, iar, pînă în anii 1790, devenise și un act controversat.

Pe de o parte, democrații republicani admirau Declarația de Independență și pe Jefferson, pe de altă parte, federaliștii considerau actul prea franțuzesc și prea anti-britanic. În 1817, John Adams – al doilea președinte al SUA (1797-1801) – se plîngea că America nu era foarte interesată de trecutul ei. După ce s-a încheiat războiul dintre americani și britanici, izbucnit în 1812, partidul federalist s-a destrămat și toate formațiunile politice din anii 1820 – 1830 se considerau moștenitori ai lui Jefferson și ai republicanilor democrați.

Au început să circule din nou copii tipărite ale Declarației de Independență, cu data de 4 iulie subliniată.

Moartea lui Thomas Jefferson și a lui John Adams pe 4 iulie 1826 a ajutat la promovarea ideii că 4 iulie trebuie sărbătorită ca dată importantă în istoria americanilor. Congresul american a declarat ziua de 4 iulie sărbătoare națională în 1870, la aproape un secol de la Revoluția Americană. T

ot atunci a fost declarată sărbătoare națională și Crăciunul, printre altele. 4 iulie.

Cum e sărbătorită Ziua Independenței în SUA

În prezent, ziua de 4 iulie este marcată prin etalarea steagului american, discursuri politice, ceremonii, parade, petreceri, reuniuni de familie, picnicuri, meciuri de baseball, focuri de artificii și alte evenimente. Cu această ocazie, pe mesele americanilor se regăsesc cel mai adesea „hot-dogs” și hamburgeri, porumb copt, limonadă, bere, pepene roșu și plăcintă cu mere și înghețată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Fri
23
Sat
25
Sun
25
Mon
25
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău