Ziua Forțelor Aeriene Române. Klaus Iohannis: Hub-ul de instruire dedicat avioanelor F-16 va poziționa România ca lider regional

  • 20 Iulie 2023 15:31
Ziua Forțelor Aeriene Române. Klaus Iohannis: Hub-ul de instruire dedicat avioanelor F-16 va poziționa România ca lider regional

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, că alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forțelor Aeriene și de îmbunătățire semnificativă a condițiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziția către platformele F-35.

În mesajul difuzat de Palatul Cotroceni, șeful statului a amintit că pe teritoriul țării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional pe acest palier, scrie Calea Europeană.

”În fiecare an, pe 20 iulie, sărbătorim Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al acestora. Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu profesionalism și devotament, în țară și în străinătate, Forțele Aeriene, precum și aviația civilă de transport, utilitară și sportivă din România. Totodată, îi comemorăm pe temerarii pionieri ai aviației românești și pe cei care, personal navigant sau auxiliar, au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, în teatrele de operații în care România a fost prezentă, precum și în misiunile și exercițiile desfășurate pe teritoriul național”, a transmis președintele, în mesajul său tradițional.

Șeful statului a indicat că ”Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spațiului aerian național și aliat până la sprijinirea autorităților publice în cazul unor situații de urgență”.

”Contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidență, încă o dată, importanța Forțelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întregul Flanc Estic. Acțiunile oportune desfășurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forțe și structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului țării noastre la nivel regional și euroatlantic, dând consistență eforturilor naționale de creștere a securității aliate în regiune”, a punctat Klaus Iohannis.

Conform liderului de la Cotroceni, ”Forțele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, ca parte a întăririi posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO”.

”Alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forțelor Aeriene și de îmbunătățire semnificativă a condițiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziția către platformele F-35. Totodată, pe teritoriul țării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional pe acest palier, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, a subliniat președintele.

”Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene, sărbătoriți astăzi, cu mândrie, apartenența la marea familie a Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Implicarea și profesionalismul cu care vă dedicați tuturor misiunilor contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel regional și aliat. Vă încurajez să continuați cu aceeași abnegație, spirit de sacrificiu și devotament și vă doresc multă sănătate și succes. La mulți ani Aviației Române și Forțelor Aeriene!”, arată președintele în mesaj. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Thu
22
Fri
22
Sat
25
Sun
29
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău