Ziua Europei la Chișinău | Pirkka Tapiola: Rămânem hotărâți în sprijinul nostru pentru Republica Moldova (FOTO)

  • 13 Mai 2017 15:27
Ziua Europei la Chișinău | Pirkka Tapiola: Rămânem hotărâți în sprijinul nostru pentru Republica Moldova (FOTO)

Chișinăul marchează astăzi Ziua Europei, iar cu acest prilej în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a fost inaugurat tradiționalul ”Orășel European”.

Chișinăuienii și oaspeții Capitalei au vizitat standurile ambasadelor țărilor Uniunii Europene, unde au avut posibilitatea să afle mai multe detalii despre integrarea europeană. La eveniment au participat și oficiali ai Republicii Moldova.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a vorbit publicului în limba română. Oficialul european a declarat că UE rămâne hotărâtă în prijimul ei pentru Republica Moldova.

„Republica Moldova este unul dintre cei mai apropiați vecini și parteneri ai noștri. Rămânem hotărâți în sprijinul nostru pentru țara dvs și înainte de toate pentru cetățeni. Dvs, cetățenii Republicii Moldova sunteți principalii noștri parteneri, dvs sunteți motivul pentru care noi suntem aici. Rămânem angajați în activitatea noastră comună, vom continua să sprijinim reformele statului, pentru că ne pasă de oamenii din Republica Moldova, dar și pentru că este interesul-cheie al UE să-și vadă vecinii prosperi. Vom continua să vă ajutăm să atingeți un nivel al dezvoltării sociale, democratice și economice care să asigure o viață mai bună și un viitor mai bun pentru dvs și pentru copiii dvs”, a declarat Pirkka Tapiola.

La rândul său, președintele Parlamentului Andrian Candu, a declarat că Republica Moldova tinde spre valorile promovate de Uniunea Europeană.

„Noi suntem europeni, Republica Moldova este stat european. În fiecare an, în fiecare lună, în fiecare zi, ne apropiem de Uniunea Europeană deoarece ne apropiem de aceste valori fundamentele ale UE, valori care fac ca Europa să fie astăzi puternică și fac ca Republica Moldova de mâine să devină puternică alături de UE”, a spus Andrian Candu. 

Purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, Ion Ceban, a dat citire unui mesaj al șefului statului. În mesaj se menționează că UE reprezintă pentru Republica Moldova un partener și un vecin important și a mulțumit pentru sprijinul acordat.

„Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii noștri a contribuit în mod semnificativ la activizarea contactelor interumane și la cunoașterea unor culturi diferite, dar și la intensificarea unor schimburi comerciale, investiționale. Sunt sigur că modernizarea Republicii Moldova poate fi făcută în baza standardelor și celor mai bune practici ale UE”, se mai spune în mesajul președintelui.

Și primarul municipiul Chișinău, Dorin Chirtoacă, a felicitat chișinăuienii cu ocazia Zilei Europei. Edilul a trecut în revistă proiectele realizate în municipiu cu sprijinul UE. Printre acestea primarul a menționat – reparația străzilor, iluminatul spre aeroport, strada pietonală, asamblarea troleibuzelor, dotarea instituțiilor medicale cu utilaje performante.

„În anul 2007, primul drapel al Europei a fost arborat pe clădirea Primăriei municipiului Chișinău, iar în anul 2008, am avut prima sărbătoare a Europei desfășurată în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în scuarul Europei. Atunci a început colaborarea cu marea familie europeană la nivel instituțional”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a vorbit despre experiența României ca stat membru al UE. 

„Este important să ne simțim cu toții și să acționăm ca cetățeni europeni, pentru că suntem cetățeni europeni. Valorile noastre sunt profund europene și vorbesc din perspectiva unui diplomat român. România a aderat la UE în urmă cu zece ani. Au fost zece ani deosebit de benefici pentru țara noastră. Avem realizări frumoase și succese multiple în multe domenii. Toți cetățenii României au simțit beneficiile acestei apartenențe la o instituție care s-a dovedit a fi o promotoare și o susținătoare fermă a păcii, stabilității, securității, prosperității și cel mai important a demnității umane”, a spus ambasadorul Daniel Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău