Ziua Eroilor | Ceremonie de reinaugurare a Cimitirului de Onoare al Ostașilor Români din satul Tabăra, Orhei (FOTO)

  • 17 Mai 2018 18:18
0%
00:00:00
00:00:00

Ziua Eroilor români este marcată anual de sărbătoarea Înălțarea Domnului. O ceremonie de comemorare și o slujbă de pomenire a celor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, oficiată de Înalt preasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, au avit loc astăzi și la Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români din satul Tabăra, Orhei, reinaugurat joi, 17 mai, cu suportul Ambasadei României în Republica Moldova. 

Născut în satul Tabăra, Vasile Morari avea 20 de ani în august 1944. La cei 94 de ani pe care îi duce în spate a văzut cu proprii ochi ororile războiului. A rămas singurul dintre colegii cu care acum mai bine de 70 de ani a săpat gropile comune în care militarii, sau rămășițele acestora, erau aduse pentru a fi îngropate.

”În anul 1944 am stat aici pe linia întâi, cu românii. Aici am săpat gropi. Morții erau aduși de acolo de la Cula. Unii erau doar jumătăți de oameni, bucăți de trupuri. Rușii au început a trage cu artileria, într-o zi,  la ora amiezii. Militarii români erau la masă, pe jumătate dezbrăcați. Era cald, morții care erau aduși, se stricau deja. Am săpat pe aceste deal de la Tabără, împreună cu alți vreo trei băieți, două zile gropile.”

La ceremonia de reinaugare a cimitirului, alături de oficialii de la Chișinău și București au participat și întregul colectiv de profesori și elevi ai gimnaziului din satul Tabăra. Au venit să asiste la o lecție vie din istoria tragică și recentă a poporului român, potrivit Raisei Bârnaz, profesoară de muzică.

”Cimitirul a fost vandalizat în perioada sovietică. Pe aici au păscut vacile. S-au dat locuri de case. Era cu mult mai mare acest cimitir. Astăzi am venit împreună cu toți elevii școlii pentru că trebuie să știe istoria neamului și a satului nostru.”

Națiunile puternice sunt cele care știu să își respecte eroii, care știu că există prin jertfă, lacrimi și sacrificii, a menționat în discursul său, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

”Să vărsăm cu toții o lacrimă de recunoștină pe mormintele eroilor noștri, să le mulțumim pentru tot ceea ce au făcut ei pentru ca noi să fim aici, să ne amintim faptul că au lăsat în urmă mame îndurerate, au lăsat în urmă copii, pentru ca România să fie un stat democratic, România să fie un stat respectat să trăiască în pace și armonie în interiorul familiei euroatlantice.”

Militarii basarabeni care au luptat în Armata Română în perioada sovietică au fost marginalizați și etichetați drept dușmani ai poportului, potrivit lui Mihai Postovanu, președintele Asociației Republicane a veteranilor de război a Armatei Române.

”După război, când s-au întors în Basarabia,  după decretul Regelui Mihai, au găsit o altă țară. Au plecat din România Mare și au găsit o altă țară. Militarii care au luptat în Armata Română au fost etichetați, până în anii 90 cu eticheta de dușmani ai poporului. Mulți dintre ei au fost deportați, duși în lagăre de concentrare, cum s-a întâmplat și cu tatăl meu.”

Potrivit istoricilor, după cel de-al Doilea Război Mondial militari români au fost îngropați în peste 200 de cimitire, situate pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În perioada sovietică acestea au fost vandalizate, profanate, unele cimitire fiind transformate în ferme sau grajduri de vite. Începând din 2004, cu sprijinul financiar al României, 13 cimitire ale Eroilor Români au fost reabilitate. 

 Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău