Ziua de 9 mai a fost marcată diferit astăzi la Chișinău

  • 09 Mai 2019 14:00
Ziua de 9 mai a fost marcată diferit astăzi la Chișinău

Ziua de 9 mai a fost marcată diferit astăzi la Chișinău. Partidele au organizat evenimente în funcție de viziunile lor politice – unele de Ziua Victoriei, altele de Ziua Europei, sau împreună, iar evenimentul oficial, organizat de autorități a fost scurt și monoton pe acest fundal,relatează Radio Chișinău.

Ceremoniile au început cu depuneri de flori la Complexul Memorial Eternitate, la care au participat mai mulți oficiali în frunte cu președintele Igor Dodon și premierul Pavel Filip. Ceremonia a fost scurtă spre deosebire de alți ani, limitându-se doar la depuneri de flori și la o defilare a militarilor Armatei Naționale. La eveniment au mai participat membri ai guvernului, deputați socialiști și democrați, reprezentanți ai corpului diplomatic.

Partidul Șor a organizat propria acțiune dedicată Zilei Victoriei, care a început cu un concert cu cântece sovietice în fața sediului formațiunii, urmat de un marș spre Memorialul Eternitate și depuneri de flori.

Socialiștii și-au început marșul spre Memorial în Piața Marii Adunări Naționale, iar la eveniment alături de fruntași ai PSRM au participat Igor Dodon și ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasnețov. Igor Dodon a precizat că marchează pe 9 mai Ziua Victoriei.

În același timp, deputații Blocul ACUM au organizat o scurtă manifestație, în fața sediului Parlamentului, dedicată Zilei Europei. Ei s-au pronunțat împotriva divizării societății și au distribuit materiale informative despre UE. 

Partidul Democrat a organizat un spectacol în Scuarul Catedralei Mitropolitane din Capitală dedicat și Zilei Victoriei și Zilei Europei cu participarea orchestrei prezidențiale și a fanfarei Ministerului de Interne. PDM marchează atât Ziua Europei cât și sfârșitul celui de-al doilea război Mondial, a declarat vicepreședintele formațiunii, Vladimir Cebotari.

Și cei prezenți la diferite manifestații comentează diferit semnificația zilei de astăzi. În timpul războiului, ostașii și-au făcut datoria și au murit din cauza neînțelegerilor celor aflați la conducere, comentează un veteran de 96 de ani care a luptat în cel de-al doilea război mondial.

Amintim că în Republica Moldova 9 mai este considerată și Ziua victoriei asupra fascismului și Ziua Europei. Totuși, unele forțe politice se opun celei de-a doua semnificații.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău