Zimbrii din rezervația de la Vama Buzăului vor fi lăsați treptat în libertate

  • 23 Martie 2017 10:49
Zimbrii din rezervația de la Vama Buzăului vor fi lăsați treptat în libertate

Zimbrii din Rezervația "Valea Zimbrilor" aflată în localitatea brașoveană Vama Buzăului vor fi lăsați treptat în libertate în următorii ani, a declarat miercuri, primarul localității, Tiberiu Chirilaș, scrie Agerpres.

"Acest lucru se impune în primul rând, din cauză că sunt mulți, 37, pe o suprafață de 11 hectare. S-au înmulțit foarte mult de la înființarea Rezervației, în anul 2008, când a fost un număr de 10 exemplare. Asta înseamnă că au fost bine îngrijiți și le place zona. Numărul mare ne forțează să-i pregătim pentru lăsarea în libertate, dar acest lucru va mai dura. În momentul de față am găsit soluții în plan local pentru a extinde Rezervația 'Valea Zimbrilor' cu încă 80 de hectare. Vom încerca să rezolvăm această problemă în cadrul unui parteneriat cu Consiliul Județean (CJ), practic cu partenerii noștri din Asociația 'Valea Zimbrilor'. Am încercat să găsim o soluție mai ieftină pentru a realiza gardul împrejmuitor pentru cele 80 de hectare unde va urma să fie zona de semi-libertate a zimbrilor, înainte de libertatea deplină. Practic, aici va fi o zonă de pregătire a lor. Eu îmi doresc să fie liberi pentru că sunt animale sălbatice, dar sigur va mai dura ceva timp pentru că trebuie foarte multe aprobări, avize", a spus edilul.

Referitor la numărul de turiști care au vizitat Vama Buzăului și în primul rând rezervația de zimbri, sursa citată a spus că numărul este de 14.000, o cifră la care nici nu se gândea în urmă cu nouă ani, atunci când s-a înființat rezervația.

"Pentru mine este o cifră mulțumitoare, pentru că asta îmi spune că într-adevăr această rezervație și-a atins scopul. Îmi doresc din tot sufletul ca Vama Buzăului, dintr-o localitate aproape necunoscută de turiști, dar aflată într-o zonă extraordinară, cu niște priveliști uluitoare să fie pusă în valoare, să fie păstrată așa cum este, să avem un altfel de turism, nu ca în zona Bran-Moieciu-Fundata, o zonă extrem de aglomerată, din toate punctele de vedere.Chiar îmi doresc altceva, un turism de liniște, de relaxare, unde turiștii dornici de liniște, de drumeții să poată petrece cum se cuvine și să revină cu drag", a subliniat Tiberiu Chirilaș.

El a adăugat că dorește ca prin accesarea de fonduri europene să pună la dispoziția turiștilor câteva dintre gospodăriile localității pentru practicarea agroturismului, unde turistul să vină într-o gospodărie și să petreacă alături de familia respectivă câteva zile participând la toate activitățile, dar totodată să promoveze și produsele tradiționale din zonă.

Deocamdată în zonă sunt puține pensiuni, restaurante sau zone de agrement, iar turiștii care vine aici probabil că ar sta mai multe zile dacă ar exista mai multe locuri de cazare și de petrecere a timpului liber. Strategia de dezvoltare a zonei pentru perioada 2016-2020, care a fost dezbătută public spre finalul anului 2015, are în vedere și o dezvoltare prin ecoturism a zonei, potrivit sursei citate.

"La toate târgurile de turism la care Vama Buzăului a participat și va mai participa, standul comunei este foarte vizitat. Lumea se interesează, chiar și agențiile de turism, însă zona mai are nevoie de dezvoltare. În afară de Rezervația 'Valea Zimbrilor', la aproximativ trei km de aceasta se află Cascada Urlătoarea, aflată în inima Munților Ciucaș. De asemenea, există mai multe trasee turistice spre Muntele Ciucaș, care ar merita văzute. Dorim să promovăm produsele tradiționale ale zonei și, în special tot ceea ce se face din lapte.Vom avea începând din luna mai, timp de șase luni, un târg al brânzei la Vama Buzăului, un proiect pe care doresc să-l duc la bun sfârșit. Multe amănunte nu vă pot da, calendarul târgului este în lucru, dar vă pot spune că la fiecare sfârșit de lună a acestui sezon pastoral va exista târgul de brânzeturi", a mai spus primarul de la Vama Buzăului.

Vama Buzăului se află la 45 de km de municipiul reședință. În partea de nord este mărginită de Depresiunea Întorsura Buzăului, la est de Munții Siriului, iar în sud-vest este străjuită de lanțul montan Masivul Ciucaș.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău