Zilele Filmului Românesc vor ajunge la Cahul

  • 27 Octombrie 2022 15:05
Zilele Filmului Românesc vor ajunge la Cahul

/. La fel ca anul trecut, Zilele Filmului Românesc (ZFR) continuă și în alte cinci orașe din Republica Moldova - Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul, unde sunt prezentate câteva dintre peliculele din selecția de la Chișinău. Pe 29-30 octombrie, ZFR se încheie la Cahul. Proiecțiile vor derula la Teatrul ”B. P. Hasdeu”, relatează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se va deschide cu un film dedicat copiilor. Astfel, publicul tânăr va putea să vadă “Străjerii Deltei” (2021), un film de aventuri realizat de Liviu Mărghidan. Mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.

De la San Sebastian (Spania), unde a fost inclus în secțiunea competițională New Directors, vine “Marocco” (2021), al doilea lungmetraj regizat de Emanuel Pârvu. Pelicula, care a fost selectată anul acesta și în competiția internațională de la TIFF, urmărește destinele a două iubiri ce ajung în situații de viață și de moarte, ca urmare a neîncrederii. Actrița principală din film, Ana Indricău, va fi prezentă după proiecție, pentru discuții cu publicul.

Din secțiunea FOCUS Dorel Vișan, cu ocazia împlinirii a 85 de ani ai marelui actor, se va proiecta “Senatorul melcilor” (1995, regia Mircea Daneliuc), un film care a făcut parte din competiția Festivalului de la Cannes. Dorel Vișan interpretează un senator aflat într-o vizită într-un sat, unde trece prin evenimente comice în timp ce profită de ospitalitatea localnicilor, ignorând în același timp problemele lor majore. “Crai nou” (2021), debutul regizoarei Alina Grigore, are în prim-plan o tânără care se zbate să urmeze studii superioare și să scape de violența bărbaților din familia sa disfuncțională. Pelicula a câștigat anul trecut premiul cel mare, Scoica de Aur, la Festivalul de la San Sebastian.

Zilele Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația Cineaștilor Independenți ALTERNATIVE CINEMA din Republica Moldova și casa de producție ROVA FILM din România.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Wed
18
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Arhivă Radio Chișinău