Zilele Filmului Românesc merg în alte șapte orașe în afara Chișinăului

  • 14 Septembrie 2023 11:48
Zilele Filmului Românesc merg în alte șapte orașe în afara Chișinăului

Evenimentul de tradiție Zilele Filmului Românesc va merge în acest an, în premieră, în alte șapte orașe în afara Chișinăului, un număr record.

Astfel, publicul din Hâncești (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călărași (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălți (30 septembrie – 1 octombrie) și Cahul (7-8 octombrie) va putea vedea, în proiecții cu intrare liberă, câteva dintre filmele din selecția ediției a noua a ZFR de la Chișinău, care se va desfășura între 21 și 24 septembrie.

“De mai mulți ani mergem cu filme românești noi și clasice, dar și cu producții pentru copii, și în alte orașe în afara Chișinăului. Ne dorim ca în acest fel cinematografia română să ajungă la cât mai mulți oameni din Moldova, nu doar la publicul din capitală. În acest an, vom avea proiecții în alte șapte orașe, care se vor desfășura în paralel sau imediat după cele de la Chișinău”, spun organizatorii ZFR.

Spectatorii din toate cele șapte localități vor putea vedea unul dintre cele mai de succes filme românești din ultimul an, “Oameni de treabă” (2022), de Paul Negoescu, care a avut anul trecut premiera mondială în competiția Festivalului de la Sarajevo, iar în primăvara acestui an a câștigat mai multe premii la Gala Gopo, inclusiv trofeul pentru cel mai bun film. Lungmetrajul îl are ca protagonist pe Ilie (Iulia Postelnicu), un polițist de la țară care își dorește un trai modest și confortabil, dar sfârșește prin a lua cele mai greșite decizii, se arată în comunicatul organizatorilor.

Nici din programul din acest an nu putea să lipsească un film pentru copii. Cei mici, dar și părinții și bunicii lor vor putea să vadă, de asemenea în toate cele șapte orașe, “Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” (2021), de Andrei Huțuleac.

Mara, o fetiță de 12 ani grav bolnavă, pornește într-o călătorie fantastică plină de năzuințe. Fata descoperă lângă un centru de îngrijiri paliative un copac care o poate transporta în povestea ei preferată: “Amintiri din copilărie”, de Ion Creangă. Un film pentru întreaga familie, inspirat din fapte reale și care spune o poveste plină de peripeții, momente de umor, emoție și speranță.

În afara celor două filme, la Bălți și Cahul va mai putea fi văzut și “Occident” (2002), debutul cunoscutului regizor Cristian Mungiu, care va fi invitatul special al ediției de la Chișinău a ZFR.

“Occident” împletește trei istorii diferite care se petrec în aceeași săptămână, cu personaje ale căror trasee în viață se întretaie, se suprapun și se condiționează, cel mai adesea mai presus de voința lor. Luci și logodnica lui, Sorina, sunt scoși afară din apartament și se trezesc în stradă. Tânăra decide atunci că e timpul să meargă la mormântul tatălui ei și să ceară un “semn”. O sticlă îi lovește în cap și ajung la un spital, ajutați de Jerome. Francezul devine astfel speranța Sorinei de a scăpa de sărăcie. Un alt fir urmărește povestea unei tinere și a mamei ei, care îi caută un soț. Italianul pe care îl găsesc are, la rândul lui, mai multe lucruri de ascuns.

Mai multe informații despre filme, întregul program și spațiile de proiecție pot fi găsite pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, precum și pe site-ul zfrmd.ro.

ZFR este un eveniment organizat de către Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA și casa de producție ROVA FILM din România.

Proiectul este realizat cu sprijinul: Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României, Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău.

Parteneri: Consiliul Raional Hâncești, Casa de Cultură Hâncești, Primăria Nisporeni, Consiliul raional Nisporeni, Secția Cultură și Turism Nisporeni, Centrul de cultură și tineret ”Luceafărul”, Consiliul Raional Călărași, Direcția Cultură și Turism Călărași, Casa de Cultură Călărași, Consiliul Raional Orhei, Casa de Cultură Orhei, Consiliul Raional Soroca, Secția Cultură și Turism Soroca, Palatul de Cultură Soroca, Teatrul Național Vasile Alecsandri din Bălți, Primăria Cahul, Consiliul Raional Cahul, Secția Cultură Cahul, Asociația pentru Combaterea Izolării Informaționale ECOU, Teatrul B.P. Hașdeu

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, HaiKuTaTa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău