Zilele Filmului Românesc, la Chișinău | Focus Ion Sapdaru și o retrospectivă Lucian Bratu

  • 22 Septembrie 2021 12:03
Zilele Filmului Românesc, la Chișinău | Focus Ion Sapdaru și o retrospectivă Lucian Bratu

Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii și mai multe scurtmetraje studențești din arhiva UNATC completează programul celei de-a șaptea ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, care va avea loc între 7 și 10 octombrie.

Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediției din acest an a ZFR Chișinău, care revine la Cinema Odeon, cu proiecții cu intrare liberă.

Cadru din filmul BERLINER, de la stânga: Ovidiu Crișan și Ion Sapdaru

ZFR îi dedică lui Ion Sapdaru un focus de trei fime. În „Berliner” (2020, regia Marian Crișan), care va fi proiectat la gala de deschidere, actorul joacă un politician pe care campania electorală îl prinde blocat într-un orășel de provincie, unde este găzduit de un localnic.

Cadru din filmul A FOST SAU N-A FOST? , de la stânga: Mircea Andreescu, Teodor Corban și Ion Sapdaru

Celelalte titluri din secțiunea Focus sunt două filme clasice ale Noului Val, premiate la Festivalul de la Cannes. În filmul care l-a făcut cunoscut în cinematografia română, „A fost sau n-a fost?” (2006), debutul regizorului Corneliu Porumboiu, Ion Sapdaru interpretează un profesor de istorie din Vaslui, care este invitat, alături de un pensionar, într-o emisiune a unei televiziuni locale pentru a răspunde unei întrebări esențiale: A fost sau n-a fost Revoluție în orașul lor? Pentru acest rol, actorul a fost premiat la Gala Gopo.

Cadru din filmul CALIFORNIA DREAMIN’ (NESFÂRȘIT), de la stânga: Andi Vasluianu, Ion Sapdaru, Armand Assante

În „California Dreamin` (Nesfârșit)” (2007), al regretatului regizor Cristian Nemescu, Ion Sapdaru joacă un primar dintr-un sat unde, în timpul războiului din 1999 din fosta Iugoslavie, șeful de gară oprește un tren NATO cu echipament militar păzit de soldați americani, care traversează România fără acte de transport, dar având aprobarea verbală a guvernului român.

Născut în 1961 la Doroțkaia, în Republica Moldova, Ion Sapdaru este actor, regizor de teatru și dramaturg. A absolvit în 1983 Institutul de Teatru de la Chișinău, apoi, în 1989, VGIK din Moscova. Este stabilit de mai mulți ani la Iași, unde are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național, cât și o activitate didactică. S-a afirmat pe marele ecran în special în filme semnate de regizori ai Noului Cinema Românesc, cum ar fi Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu, Cristian Mungiu sau Radu Muntean. Filmografia sa cuprinde până acum peste 30 de titluri.

O altă secțiune tradițională a ZFR este Retro, dedicată filmelor clasice din cinematografia română. Ediția din acest an îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin includerea în program a celor mai importante două filme ale sale, „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, și „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr.

Cadru din filmul UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE, de la stânga: Margareta Pâslaru și Cosma Brașoveanu

„Un film cu o fată fermecătoare”, o peliculă emblematică a anilor `60, are în prim-plan o tânără care a picat examenul la teatru și își folosește farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriță. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulți bărbați: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon și un regizor secund.

Cadru din filmul ANGELA MERGE MAI DEPARTE, cu Dorina Lazăr

Despărțită de un soț alcoolic și violent, protagonista din „Angela merge mai departe” este o șoferiță de taxi care duce o existență banală și ale cărei puține evenimente țin de relația cu oamenii care i se urcă în mașină, în calitate de clienți. La un moment dat, ea întâlnește un muncitor petrolist, venit în București, pentru specializare. Cei doi se căsătoresc, deși bărbatul urmează să plece pentru trei ani în India, la lucru, iar Angela nu-l poate urma.

Din program nu putea lipsi o proiecție dedicată copiilor. Micii cinefili, dar și părinții lor vor putea vedea „Străjerii” (2018, r. Liviu Mărghidan), un film de aventuri despre peripețiile unor copii aflați în vacanță într-o tabără.

ZFR continuă în acest an și parteneriatul de tradiție cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, prin proiectarea la AMTAP a două calupuri de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat „Arhiva activă”. Studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, dar și publicul larg vor avea șansa să descopere scurtmetraje studențești din perioada `60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Pița, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu.

Mai multe informații sunt disponibile pe pagina de Facebook a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău