Moldova din Estonia: Un sat din estul acestei țări baltice, cu 20 de locuitori, poartă numele Moldova. „Un loc minunat pentru a avea o casă de vacanță”
-
25 Mai 2021 10:05
Moldova este și în Estonia. O localitate din estul acestei țări baltice poartă denumirea de Moldova. Una dintre versiunile localnicilor spune că numele localității ar fi legat de Republica Moldova, pentru că un sol din ordinul livonian, care era și moșier estonian, ar fi vizitat, în trecut, meleagurile noastre. Moldova din Estonia are cam 20 de locuitori. Satul este amenajat de-a lungul unei străzi cu lungimea de vreo 700 de metri, cu case amplasate de-o parte și alta. Moldova estoniană are și o plajă lungă de 15 km. Satul este înconjurat de dealuri și câmpuri. Interesant este faptul că cei 20 de locuitori sunt estonieni get-beget nu vorbesc alte limbi decât estoniana. Cristina Popușoi a aflat mai multe despre Moldova estoniană, de la ex-ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Victor Guzun, stabilit în această țară baltică.
În estul Estoniei, în regiunea administrativă Ida-Viru, pe malul mării se află localitatea Moldova. Micul sat estonian este situat, la 140 de km de capitala Tallinn și la doi km de o șosea foarte aglomerată, dar nimeni nu va trece niciodată prin acel sat, dacă nu merge intenționat acolo. Într-un fel sau altul, satul estonian reamintește de Republica Moldova, pentru că spre deosebire de majoritatea teritoriilor Estoniei, acolo sunt dealuri și păduri. Localitatea a fost înființată în secolele XV-XVI. Originea denumirii acesteia este încă un mister, totuși există două versiuni de bază, iar una dintre ele are legătură cu actualul teritoriu al Republicii Moldova, după cum povestește Victor Guzun, stabilit în Estonia și fost ambasador acolo.
„Prima este că în estoniană ”mold” înseamnă pământ sau sol, iar dacă punem alături ”mold” și val ar fi un fel de movilă din sol. Ar putea fi una dintre explicații, pentru că și teritoriul e cumva deosebit. Spuneam că sunt dealuri, e malul mării, lângă mare e o stâncă împădurită, de aproximativ 30 de metri altitudine față de mare. A doua versiune are, într-adevăr, conexiune cu Republica Moldova, într-un fel. Pentru că în secolul XV, atunci când în Estonia era ordinul teutonic livonian, avea soli în diferite părți ale lumii. Solul, ambasadorul ordinului livonian în regiunea actuală a Republicii Moldova era moșier din satul vecin estonian Aa. Atunci când el vizita teritoriul actual al Republicii Moldova sau al României, un slujitor al acestui moșier i-a salvat viața. Și când a revenit acasă, moșierul i-a oferit libertate acestui slujitor și i-a oferit pământuri. Atunci slujitorii nu aveau nume, numele provenea de la ceea ce înconjura familia. Și atunci moșierul i-a pus numele de familie Moldau și de aici a provenit și numele satului. Este o versiune mai logică, pentru sunt mai mulți localnici care locuiesc acolo de secole și poartă numele Moldau”.
Satul Moldova din Estonia este înconjurat de o plajă spectaculoasă, de 15 km, iar câmpuri enorme se întind în localitatea cu câteva zeci de case. Moldova estoniană este mai populată vara, fiind un loc perfect pentru casele de vacanță. Locuitorii se ocupă cu agricultura, iar alții lucrează în afara localității.
O parte din case, cam 40 la sută sunt case de vacanță. Sunt spații enorme, mergi vreo trei km de jur împrejur și nu vezi nimic altceva decât câmpuri și păduri. E un loc perfect pentru satele de vacanță. În Moldova este o fermă destul de mare de bovine, iar în jur sunt câmpuri agricole masive. Agricultura în Estonia e foarte performantă și fermierii locali cred că nu merită să ai gospodării mici.
Victor Guzun a fost pentru prima dată în această localitate în anul 2010, la scurt timp după ce a ajuns ambasador în Estonia. Dacă localnicii nu știau la început despre asemănarea dintre localitatea lor și Republica Moldova, acum reprezentanții diasporei noastre din Tallinn merg în acel sat pentru drumeții și chiar au făcut curat pe dealurile și străzile din regiune.
„Am mers pentru prima dată în satul Moldova în 2010. Era iarna. Eu mergeam pe jos și în spatele meu venea șoferul ambasadei noastre. Mergeam de la casă la casă, ceea ce e foarte straniu pentru că în Estonia nu poți să mergi la casa cuiva, deoarece există percepția că este locul lor. Ei se uitau straniu la mine, iar eu le tot spuneam că sunt noul ambasador și sunt din Republica Moldova. Satul e cam la doi km de o șosea foarte aglomerată, dar nimeni nu va trece niciodată prin acel sat, dacă nu mergi intenționat acolo. Prima dată, mulți nu ne-au deschis ușa, dar apoi am discutat cu primarul, au venit localnicii și am stat împreună, ei au pregătit prăjituri locale, sucuri din pădurea de alături din diferite pomușoare”.
Deși localitatea este cumva izolată de lume, potențialul turistic al Moldovei estoniene este unul mare, pentru că acolo poți fi aproape de natură și departe de zgomotele lumii.
”Plaja este una spectaculoasă, are vreo 15 km, cu pietre foarte mari, dar probabil că are un potențial destul de mare pentru atragerea turiștilor, pentru că această zonă este foarte conservată. Am văzut că au apărut acele semne de „talu”, ceea ce înseamnă fermă în limba estoniană. Asta înseamnă că poți suna și să vezi cum trăiește o gospodărie rurală propriu- zisă. Ei au acolo găini sau animale domestice. Această combinație dintre a fi foarte departe de tot și de a fi, totodată, foarte aproape de natură, are un potențial destul de mare”.
Am reușit să vorbim și cu primarul orășelului Lüganuse, care este reședință de comună și sub a cărei jurisdicție se află și satul Moldova. Andrea Eiche spune că în localitate nu au mai rămas tineri. Însă oamenii care trăiesc acolo au foarte multă grijă de loc și se mândresc cu satul lor. În schimb, tinerii revin în localitatea natală mai mult în timpul verii, pentru a se odihni, dar și pentru a păstra vie legătura cu mica lor patrie.