Zilele de concediu nefolosite timp de doi ani vor fi considerate stinse

  • 29 Februarie 17:41
Zilele de concediu nefolosite timp de doi ani vor fi considerate stinse

Zilele concediului de odihnă anual acumulate și nefolosite de angajați timp de doi ani vor fi considerate stinse. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede revizuirea mecanismului de folosire a concediului, transmite IPN.

Angajatorul, la finele anului calendaristic, va informa salariatul, în scris, despre numărul zilelor de concediu acumulate, termenul de expirare a acestora, precum și va solicita utilizarea acestor zile de concediu de către salariat în baza unui grafic stabilit de comun acord.

Zilele de concediu nefolosite de către salariat până la intrarea în vigoare a prevederilor prezentului proiect de lege vor putea fi utilizate până pe 31 decembrie 2029.

Potrivit aceluiași proiect, funcția de conducător al unei autorități administrative din subordinea ministerului va fi funcție de demnitate publică. În prezent, aceasta este funcție publică de conducere. Se instituie corpul de rezervă al funcționarilor publici. Mai exact, funcționarii publici care au demisionat sau au fost eliberați vor avea posibilitatea de a accede din nou în funcția publică fără a participa la concurs.

De asemenea, absolvenții programului de stagii plătite în serviciul public care au un stagiu complet și li s-a acordat calificativul „foarte bine”, dar care nu au fost propuși spre numire într-o funcție publică de execuție vor fi incluși în corpul de rezervă a stagiarilor pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Un element de noutate al proiectului este introducerea practicii medicale ca activitate compatibilă cu funcția publică, fiind desfășurată în afara orelor de program.

Documentul va fi propus spre adoptare în lectura a doua.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău