"Zidul" de la frontiera dintre Ucraina și Rusia este finalizat în proporție de peste 50%

  • 20 Mai 2021 14:46

Serviciul de Frontieră al Ucrainei anunță că a finalizat 51,4% din proiectul "Zidul", care presupune securizarea frontierei cu Rusia și a cărui construcție de-a lungul frontierei a început aproape imediat după izbucnirea războiului în Donbas, ca răspuns la agresiunea Moscovei - transmite Hromadske TV.

Operațiunea "Zidul" a fost lansată în 2014, de către fostul premier ucrainean Arseni Iațeniuk, cu susținerea oligarhilor Igor Kolomoiski și Serhi Taruta, care conduceau atunci regiunile Dnipropetrovsk și Donețk. Construcția a început în regiunile Cernihiv, Sumi și Harkiv, lucrările urmând să fie finalizate în regiunile Donețk și Luhansk. "Zidul" de la granița ucraineano-rusă, care combină fortificații militare și mijloace de supraveghere electronice moderne, urmează să aibă o lungime de aproximativ 1,5 mii de kilometri. Proiectul urma să fie finalizat în 2018, dar data a fost amânată în repetate rânduri.

În 2020, Serviciul de Frontieră al Ucrainei a propus modificări la planul de implementare a proiectului, conform cărora finalizarea construcției la frontiera cu Federația Rusă este prevăzută să aibă loc în 2025. De asemenea, instituția a cerut creșterea sumei de finanțare cu 4,5 miliarde de hrivne (33 hrivne/1 euro), deși, la momentul depunerii propunerilor respective cheltuiseră deja 1,7 miliarde de hrivne. Dacă aceste propuneri vor fi aprobate, construcția "Zidului" va dura zece ani și va costa 6,2 miliarde de hrivne. Inițial, securizarea frontierei dintre Ucraina și Rusia era estimată la 200 de milioane de dolari.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău