Ziarul Național: Agenții FSB „i-au arătat din deget” lui Cavcaliuc

  • 02 Septembrie 2015 11:47
Ziarul Național: Agenții FSB „i-au arătat din deget” lui Cavcaliuc

Revista presei din 2 septembrie 2015

Ziarul NAȚIONAL scrie că reținerea șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție (IGP), Gheorghe Cavcaliuc, pe Aeroportul Domodedovo din Moscova, ar fi o atenționare din partea serviciilor secrete rusești. Potrivit unor surse ale Ziarului, ”agenții FSB ar fi vrut să-i „arate astfel din deget” lui Cavcaliuc pentru acțiunile sale anterioare privind reținerea și expulzarea mai multor cetățeni ruși din R. Moldova care ar fi avut legătură cu organizația „Antifa”, precum și pentru anchetarea anul trecut a lui Renato Usatîi”. Gheorghe Cavcaliuc a afirmat că agenții FSB nu i-au explicat motivul reținerii, dar că acesta are legătură cu activitatea sa de la IGP.  

Timpul preia un subiect DW despre reținerea de către regimul separatist de la Tiraspol a unui ministru adjunct al Sănătății și o echipă de jurnaliști TV de la Chișinău. Asta după ce Chișinăul a interzis intrarea și ieșirea din Moldova a mașinilor cu plăcuțe transnistrene de înmatriculare, iar poliția moldovenească a reținut trei milițieni transnistreni în timp ce încercau să răpească un cetățean moldovean la Hâncești, pe malul drept al Nistrului, menționează autorul. Ministrul adjunct al Sănătății Gheorghe Țurcanu, care se întorcea de la rude, a fost eliberat abia spre seară, după ce milițienii transnistreni reținuți pentru „răpire și sechestrare de persoane” au trecut mai întâi de la MAI în custodia procurorilor, iar ulterior au fost eliberați.

Politologul Iulian Chifu, într-un editorial pe portalul deschide.md, îi face o agendă noului Guvern condus de Valeriu Streleț. Pe dimensiunea politică el trebuie să-și asigure stabilitatea politică. Autorul prevede că ”PSRM și Igor Dodon va face ceva valuri pentru a deconta sumele alocate din Est și pentru a contrabalansa rezultatele modeste la locale, încercând și rivalitatea cu Partidul Nostru. Loviturile vor veni și de la alte partide din opoziție preocupate de puncte politice în toamnă”. Totodată, în plan economic, ”guvernul va trebui mai întâi să adopte unui nou plan de acțiuni și calendar de recuperare a întârzierilor în aplicarea Acordului de Asociere și Acordului de liber Schimb cu UE și mai ales de deblocare a finanțărilor. Și asta se face cu probe solide, prin reformele care încep imediat la revenirea Parlamentului în sesiune, și prin acțiuni guvernamentale energice”, subliniază autorul. În fine, Guvernul Streleț trebuie să se ocupe de problemele securității și apărării.

Chișinăul a ratat confirmarea poveștii de succes a Uniunii Europene, titrează Adevărul, care publică un interviu cu Parlamentarul român Eugen Tomac. El vorbește în Adevărul despre relațiile dintre București și Chișinău, procesul de redobândire a cetățeniei române și scenariile care pot avea loc în Transnistria și Ucraina.   
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău