”Zeul absent” – povestea unei generații care a reinventat România

  • 06 Februarie 2015 16:53
”Zeul absent” – povestea unei generații care a reinventat România

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca, și-a lansat aseară, la Chișinău, volumul ”Zeul absent. Literatură și inițiere la Mircea Eliade”.

Evenimentul a avut loc în incinta Librăriei din Centru, în prezența a zeci de oameni de cultură, scriitori, jurnaliști, profesori dar și cititori interesați de activitatea mai puțin publică a ambasadorului, cea de cercetător și autor de studii în domeniul literaturii comparate și antropologie. 

Născută din entuziasmul și dezamăgirea unei întregi generații de intelectuali, din fluxul și refluxul cu care Mircea Eliade a marcat debutul celor care și-au început formarea după 1989, cartea este inedită, remarcă poetul prozatorul și eseistul basarabean Emilian Galaicu-Păun.

”E într-un fel o carte singulară, după cum remarcă și Teodor Baconschi pentru că este foarte cinstită, e foarte cinstită inclusiv cu sentimentul pe care îl are cercetătorul Marius Lazurca la acea vreme, față de Eliade. El vorbește de o primă fază de entuziasm absolut iar mai apoi de o fază foarte critică. Și sunt niște mărturii, după mine, foarte adevărate, pe care orice cercetător onest trebuie să le spună și să le motiveze, ori motivarea vine în cele aproape 180 de pagini de carte”, a declarat Emilian Galaicu-Păun.

”Zeul absent” reprezintă meditația, răscolirea și studiul unui om asupra unei personalități a literaturii românești, devenit un om universal, a menționat în discursul său ieromonahul și scriitorul Savatie Baștovoi, care a subliniat unitatea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

”Ce este bine și frumos în această întâmplare, a lansării unei cărți de către un ambasador, în primul rând că avem un ambasador care scrie cărți, în al doilea rând că scrie cărți despre oamenii importanți ai poporului său. Pe această cale face o lucrare care depășește  limitele unui mandat, a unei perioade de aflare într-o anumită țară. Desigur domnul ambasador nu scrie câte o carte pentru fiecare țară sau ambasadă la care se întâmplă să se afle,  dar noi suntem același popor și suntem preocupați să ne cunoaștem”, a declarat Savatie Baștovoi.

Tot ce i se întâmplă lui Eliade este decodifcat de către autor, acțiunile sale sunt făcute să construiască un sens pentru întreaga existență a scriitorului, a menționat în recenzia sa, scriitoarea Tamara Carauș.

”Întregul parcurs este eroic, nimic nu este lăsat pe dinafară. Sunt foarte uluitoare paginile în care autorul descrie cum Eliade încearcă să-și descifreze semnele bătrâneții. Încearcă să-și construiască o istorie pe care să o scoată din temporalitate, și să acceadă la un soi de eternitate”, a declarat Tamara Carauș.

”Zeul absent” este povestea unei generații care după 89, încerca să reinventeze România trecută prin ”coma istorică ” în care intrase după cel de-al Doilea Război Mondial, a subliniat autorul Marius Lazurca.

”Mircea Eliade alături de alți scriitori interziși, fie fiindcă exilați, și așadar incomozi, fie fiindcă întemnițați de regimul comunist, era unul dintre autorii care permiteau generației noastre să ne imaginăm o altfel de Românie. Sigur o Românie interbelică în primul rând, dar în al doilea rând o Românie în care valorile puteau produce valori, și în care modelele puteau fi urmate. Sigur că în locul lui Eliade ar fi putu fi Cioran sau Ionescu, autorii temnițelor comuniste, a menționat Marius Lazurca.

Această carte conține și o răspundere de natură stilistică. Noi avem cu toții datoria de a vorbi și a scrie bine limba română, pentru a onora efortul generațiilor precedente, în slujba limbii române”

Născut în orașul Timișoara, în 1971, Marius Lazurca este licențiat în Litere (franceză-română) la Universitatea de Vest din Timișoara și în Literatură comparată la Université de Sorbonne-Paris, unde a absolvit studii masterale și doctorale. Din 2010 este ambasador al României la Chișinău, după ce a servit, între 2007 și 2010, ca ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău