Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin la Minsk pentru discuții de pace. Reacția Kremlinului

  • 08 Iulie 2019 15:42
Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin la Minsk pentru discuții de pace. Reacția Kremlinului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel luni la omologul său rus Vladimir Putin pentru discuții de pace la Minsk, o propunere despre care Kremlinul a spus că o va analiza și că nu poate oferi încă un răspuns, relatează DPA, potrivit Agerpres.

"Trebuie să vorbim? Atunci, să vorbim", a spus Zelenski într-o înregistrare video adresată lui Putin și postată pe canalul său de YouTube, în contextul în care președintele ucrainean urmează să primească oficiali de top ai UE la Kiev.

Zelenski a sugerat că liderii Uniunii Europene, Marii Britanii, Germaniei, Franței și Belarusului ar trebui să participe la discuțiile de pace, despre care a spus că ar putea fi găzduite de Minsk.

Ca răspuns, Kremlinul a spus că va lua în considerare apelul lui Zelenski de a fi organizate discuții de pace, dar că nu poate oferi un răspuns acum.

"Este o nouă inițiativă, și cu siguranță va fi luată în considerare, dar nu pot oferi niciun răspuns", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenția oficială de presă TASS.

"Trebuie să înțelegem dacă sunt perspective pentru o astfel de întâlnire și ce tip de format este sugerat", a mai spus Peskov.

Armata Ucrainei se luptă de cinci ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia în cele mai estice regiuni ale țării. Zelenski, care a fost învestit președinte în urmă cu două luni, a făcut o prioritate din încercarea de a rezolva conflictul.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, conform estimărilor Națiunilor Unite. Conflictul a izbucnit la începutul lui 2014 după ce Ucraina l-a înlăturat pe președintele pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici, și și-a îndreptat politica spre Vest.

Rusia a negat orice implicare directă în conflict și s-a prezentat doar ca intermediar la negocierile de pace. Putin a vorbit anterior în numele rebelilor la diferite discuții internaționale de pace.

Zelenski urmează să îi primească la Kiev pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în contextul eforturilor de a întări legăturile Ucrainei cu Vestul. Prima vizită externă a lui Zelenski în calitate de președinte a fost luna trecută la Bruxelles, ca semn al solidarității cu UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău