Zelenski va deschide o conferință a miniștrilor sportului privind prezența rușilor la Jocurile Olimpice din 2024

  • 10 Februarie 2023 11:26
Zelenski va deschide o conferință a miniștrilor sportului privind prezența rușilor la Jocurile Olimpice din 2024

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va lua cuvântul vineri în cursul unei videoconferințe reunind miniștrii sportului din mai multe țări privind prezența sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, potrivit agenției PA, citată de Agerpres.

Liderul ucrainean, care se va exprima în deschiderea acestei conferințe organizate de Londra, a cerut în repetate rânduri excluderea sportivilor ruși și belaruși de la următoarele Jocuri Olimpice, lansând din nou un apel în săptămâna aceasta la "apărarea Cartei Olimpice".

De la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape un an, sportivii ruși și belarusi au fost excluși de la majoritatea competițiilor internaționale, dar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) acționează de săptămâni întregi pentru ca aceștia să poată participa la Jocurile Olimpice din 2024 sub drapel neutru.

Regatul Unit, susținător fervent al Ucrainei încă de la începutul războiului, a criticat poziția CIO, la fel ca multe alte state europene, printre care Cehia, Islanda, Norvegia, Suedia sau chiar Polonia.

"Trebuie să cerem CIO să demonstreze că valorile olimpismului înseamnă ceva. Trebuie să fim clari că există consecințe la această invazie ilegală", a declarat ministrul britanic al sportului, Lucy Frazer, citată de agenția de presă AP.

"Nu putem permite sportivilor ruși să se alinieze alături de echipa britanică sau de oricine altcineva pe scena mondială", a adăugat ea.

Ministrul polonez al sportului, Kamil Bortniczuk, a afirmat în urmă cu câteva zile că se așteaptă ca aproximativ 40 de țări să se opună participării rușilor și belarușilor, cu prilejul conferinței de vineri.

Unele țări emit chiar amenințări de boicot, pe urmele Ucrainei.

CIO a denunțat aceste amenințări care "vin împotriva fundamentelor mișcării olimpice", într-o scrisoare dezvăluită joi și adresată de președintele său, Thomas Bach, Comitetului Olimpic ucrainean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău