Zelenski susține utilizarea pentru Ucraina a activelor rusești înghețate de UE

  • 18 Decembrie 2023 09:16
Zelenski susține utilizarea pentru Ucraina a activelor rusești înghețate de UE

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat încrezător cu privire la un sprijin financiar suplimentar pentru țara sa, după ce recent liderii statelor Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un acord asupra unui nou pachet de asistență pentru Ucraina, țară invadată de forțele ruse în mod nejustificat și neprovocat în februarie 2022, relatează Agerpres.

Deși UE a decis joi, la Bruxelles, să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova, Kievul nu renunță la obținerea de ajutor financiar suplimentar.

''Procesul de negociere nu va fi ușor, dar cel mai important este că am luat o decizie istorică: Ucraina va fi întotdeauna o parte a casei noastre europene comune'', a spus Zelenski duminică seară, în mesajul său cotidian adresat ucrainenilor.

Șeful statului ucrainean s-a referit la eventuala alocare a miliarde de euro din activele rusești înghețate de UE. ''Activele statului terorist (Rusia) și ale aliaților săi ar trebui să fie utilizate pentru a sprijini Ucraina în vederea protejării vieții și a oamenilor de teroarea rusă'', a subliniat Volodimir Zelenski.

Potrivit Comisiei Europene, în UE sunt înghețate active rusești estimate la 200 de miliarde de euro, cea mai mare parte dintre ele fiind gestionate de compania de clearing belgiană Euroclear. Clearingul este un sistem de decontare între state prin intermediul băncilor, prin compensarea reciprocă a creanțelor și a datoriilor, în scopul echilibrării schimburilor comerciale.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană - brațul executiv al UE - a aprobat o propunere legislativă cu privire la procedurile de utilizare a activelor rusești blocate în conformitate cu sancțiunile impuse Moscovei de către Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău