Zelenski spune că este „prea devreme” ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale

  • 02 August 2022 08:12
Zelenski spune că este „prea devreme” ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că este „prea devreme” pentru ca ucrainenii să se bucure de reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa. „Să vedem dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a argumentat liderul de la Kiev, relatează Digi24.

„În momentul de față este prea devreme pentru a trage concluzii și a face previziuni”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Să așteptăm să vedem cum va funcționa acordul și dacă securitatea va fi cu adevărat garantată”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Un vas încărcat cu 26.000 de tone de porumb a părăsit portul Odesa, la Marea Neagră, spre Tripoli în Liban, în conformitate cu un acord internațional supervizat de ONU și care vizează atenuarea crizei alimentare globale.

„Portul a redevenit operațional, exporturile s-au reluat, putem spune că acesta este un prim semnal pozitiv că vom putea opri criza alimentară mondială", a adăugat președintele ucrainean.

„Este responsabilitatea partenerilor noștri, în special a Națiunilor Unite și Turciei” să garanteze siguranța acestor livrări, a insistat el.

Pe 22 iulie la Istanbul, Ucraina și  Rusia au semnat  cu ONU și Turcia un acord de deblocare a exporturilor de cereale în fața riscului de foamete în lume. Cei doi beligeranți au parafat două texte identice, dar separate, la cererea ucrainenilor care au refuzat să semneze cu rușii.

La scurt timp, mai multe rachete ruse au vizat portul Odesa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău