Zelenski și Lavrov, schimb de replici dure la distanță în Consiliul de Securitate ONU

  • 21 Septembrie 2023 12:13
Zelenski și Lavrov, schimb de replici dure la distanță în Consiliul de Securitate ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-au angajat miercuri într-un schimb de replici la distanță în fața Consiliului de Securitate al ONU, cu privire la dreptul de veto al Rusiei. Zelenski a acuzat Rusia că „blochează” orice reglementare a conflictului din Ucraina, iar Lavrov acuză conducerea de la Kiev de „rasism” și „neonazism”, scrie digi24.ro.

„Este imposibil de oprit acest război pentru că toate eforturile se confruntă cu vetoul agresorului sau al celor care îl susțin pe agresor”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs de excepție, în persoană, în fața Consiliului de Securitate, în prezența ambasadorului Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.

Îmbrăcat în ținuta sa kaki, șeful statului ucrainean a cerut Națiunilor Unite să retragă Rusiei dreptul de veto în Consiliul de Securitate, legat de scaunul său de membru permanent moștenit de la URSS victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Volodimir Zelenski a vorbit despre o reformă majoră necesară în prezent, deoarece „dreptul de veto în mâinile agresorului blochează ONU”, scris AFP, potrivit Agerpres.

Lavrov acuză Ucraina de „neonazism”

După ce președintele ucrainean a părăsit Consiliul, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a intrat în sala unde tocmai vorbise omologul său american, Antony Blinken.

Serghei Lavrov, care a fost multă vreme ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, i-a răspuns președintelui ucrainean că dreptul de veto este un instrument juridic „legitim” conferit celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie și Franța).

„Folosirea dreptului de veto este un instrument absolut legitim stipulat în Carta Națiunilor Unite cu obiectivul de a preveni luarea unor decizii care conduc la destrămarea” ONU, a apărat ministrul rus.

Timp de aproximativ douăzeci de minute, el s-a angajat într-o diatribă violentă împotriva Ucrainei, pe care a acuzat-o încă o dată că a promulgat legi „rasiste” împotriva rușilor și că se află în mâinile „neonaziștilor”.

Cum poate fi modificată Carta ONU

Orice reformă a Consiliului de Securitate, în special în ceea ce privește drepturile membrilor permanenți, este o iluzie. Amendamentele la Carta Națiunilor Unite trebuie adoptate cu votul a cel puțin două treimi din membrii Adunării Generale și apoi ratificate de două treimi dintre membrii ONU, printre care cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău