Zelenski și Biden au discutat despre consolidarea sancțiunilor împotriva Moscovei pentru a forța „statul agresor” să facă pace

  • 26 August 2022 12:28
Zelenski și Biden au discutat despre consolidarea sancțiunilor împotriva Moscovei pentru a forța „statul agresor” să facă pace

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o nouă convorbire telefonică cu președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, prilej cu care cei doi oficiali au discutat despre sprijinul american oferit Ucrainei, dar și cu privire la ultimele evenimente legate de centrala nucleară de la Zaporojie, potrivit comunicatului oficial.

Șeful statului și-a exprimat recunoștința față de președintele Statelor Unite și față de poporul american pentru puternica asistență, atât cea pentru apărare, cât și cea macrofinanciară, oferită de Statele Unite pentru a contracara agresiunea rusă.

Volodimir Zelenski a menționat în mod special anunțul din această săptămână al omologului său american Joseph Biden de a oferi Ucrainei un pachet de asistență fără precedent în valoare de 6 miliarde de dolari – 3 miliarde de dolari ajutor pentru apărare, precum și canalizarea unui ajutor financiar de 3 miliarde de dolari prin intermediul Băncii Mondiale.

„Acesta este cel mai bun cadou pentru Ucraina de Ziua Independenței sale”, a declarat președintele, exprimându-și în mod special recunoștința pentru includerea sistemelor de rachete antiaeriene NASAMS în acest nou pachet de ajutor.

„Aceste sisteme moderne de apărare antiaeriană ne vor ajuta să ne protejăm orașele de teroarea rachetelor”, a subliniat Volodimir Zelenski. 

Președintele ucrainean l-a informat pe Joe Biden cu privire la amploarea distrugerii locuințelor și a infrastructurii din Ucraina. Președintele a propus consolidarea coordonării bilaterale pentru a rezolva problemele imediate legate de reconstrucția infrastructurii critice distruse, transmite caleaeuropeana.ro.

Șeful statului l-a informat în detaliu pe președintele SUA cu privire la situația de la centrala nucleară din Zaporizhzhia și la riscurile globale pe care aceasta le poate provoca. Liderii au convenit asupra necesității de a readuce Centrala sub control ucrainean și de a asigura accesul AIEA, în conformitate cu modalitățile acceptate.

Volodimir Zelenski și Joe Biden au discutat despre consolidarea presiunii sancțiunilor asupra statului agresor: „Lumea liberă trebuie să își sporească presiunea asupra agresorului pentru a-l forța să facă pace”, a declarat președintele Ucrainei.

Interlocutorii au discutat despre recenta vizită la Washington a Primei Doamne Olena Zelenska, care a contribuit la consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău