Zelenski: Prima prioritate a Ucrainei este de a readuce Federația Rusă la pozițiile dinainte de 24 februarie

  • 04 Mai 2022 14:36
Zelenski: Prima prioritate a Ucrainei este de a readuce Federația Rusă la pozițiile dinainte de 24 februarie

Prioritatea nr.1 a Ucrainei este readucerea trupelor Federației Ruse pe pozițiile dinainte de 24 februarie și restabilirea integrității teritoriale a țării, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs susținut în format de videoconferință în cadrul unei sesiuni organizate de Wall Street Journal CEO Council Summit, informează agenția de presă Ukrinform, citată de Agerpres.

'Să restabilim integritatea teritorială... Obiectivul nostru nr.1 este să respingem trupele Federației Ruse pentru a le readuce în acele teritorii unde se aflau înainte de data de 24 februarie', ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a subliniat Volodimir Zelenski.

'Înțelegem că va fi dificil să restabilim integritatea teritorială cu peninsula Crimeea ocupată temporar. Și totuși, cred că mai târziu, după ce ne vom fi arătat tăria, iar noi o demonstrăm pe cât de bine putem astăzi, să trecem la o cale diplomatică, pentru că orice război se încheie prin diplomație', a adăugat președintele ucrainean.

Zelenski a subliniat că restabilirea integrității teritoriale în cadrul granițelor recunoscute internațional este scopul fiecărui ucrainean. În același timp, el a adăugat că nu poți să faci totul deodată.

În acest context, președintele Ucrainei a spus că este categoric împotriva înghețării conflictului militar cu Federația Rusă, potrivit publicației ucrainene Delo.

'Aceasta ar însemna ca trupele ruse să se afle acolo unde sunt astăzi în continuare. Atunci ar fi un conflict înghețat. Noi nu suntem de acord cu un conflict înghețat' cu Federația Rusă, a spus șeful statului, vorbind despre o posibilă încetare a focului.

Președintele a indicat trei etape ale războiului declanșat de Rusia împotriva țării sale. Prima este de a opri avansarea Rusiei, obiectiv pe care ucrainenii l-au realizat deja, în opinia sa. A doua etapă este de a respinge forțele ruse în afara teritoriului ucrainean, sarcină pentru a cărei îndeplinire armata ucraineană depune în prezent eforturi. Și a treia vizează restabilirea la maximum a integrității teritoriale a Ucrainei.

'Suntem acum în etapa a doua', a spus Zelenski, subliniind că, în prezent, armata sa trebuie să facă tot posibilul pentru ca Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei.

Referitor la negocierile dintre delegațiile ucraineană și rusă, Volodimir Zelenski a afirmat că acestea continuă la nivel de negociatori, dar s-a arătat sceptic în privința înțelegerilor la care se va ajunge.

'Este important să discutăm, dar până când președintele Federației Ruse (Vladimir Putin) nu o va spune personal și în mod oficial, nu văd ca eventualele acorduri să aibă vreo greutate', a remarcat Zelenski.

Mihailo Podoleak, consilier al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, care face parte din delegația de negociatori ucraineni, a afirmat recent că delegația rusă a decis să aplice tactica presiunii în procesul de negocieri, care a 'reintrat în impas', potrivit Delo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău