Zelenski: Mai multe țări ar fi de acord să ofere garanții de securitate Ucrainei, dar lipsesc angajamentele concrete

  • 05 Aprilie 2022 18:26
Zelenski: Mai multe țări ar fi de acord să ofere garanții de securitate Ucrainei, dar lipsesc angajamentele concrete

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că mai multe țări s-au oferit să acționeze ca garanți ai securității Ucrainei dacă aceasta adoptă un statut de neutralitate, dar fără ca respectivele țări să precizeze concret la ce s-ar angaja, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Zelenski a mai menționat că guvernul său nu a discutat încă această chestiune cu toate țările care și-au manifestat disponibilitatea de a juca rolul de garanți. Printre țările menționate anterior de Kiev că și-ar putea asuma acest rol se numără SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel sau Turcia.

Conform propunerii de pace înaintate de Kiev către Moscova, Ucraina ar renunța la aspirația intrării în NATO și s-ar declara țară neutră dacă primește garanții de securitate menite să descurajeze orice viitoare agresiune din partea Rusiei.

''Toate aceste țări diferite sunt dispuse să garanteze lucruri diferite'', dar Kievul nu a primit vreo listă cu angajamente precise, a spus Zelenski în fața presei. ''Nu avem nevoie de 40 de țări'' garante, a explicat el, subliniind că ceea ce-i lipsește Ucrainei sunt ''actorii serioși'' care să fie dispuși să-i furnizeze ''arme în 24 de ore'' și să instituie rapid împotriva Rusiei o serie de sancțiuni convenite dinainte pentru cazul în care situația o va impune.

Zelenski a subliniat și necesitatea îmbunătățirii capacității de luptă a armatei ucrainene și de a construi un stat ''capabil să se apere singur''. ''Știm că, chiar și după ce va semna un tratat foarte puternic, Rusia s-ar putea întoarce în doi ani'', a atenționat președintele ucrainean despre o posibilă nouă invazie a Rusiei împotriva Ucrainei.

La negocierile desfășurate pe 29 martie la Istanbul, Ucraina a propus Rusiei ca, în schimbul neutralității, să primească garanții de securitate din partea unui grup de țări. O altă propunere formulată de Kiev către Moscova este negocierea într-un termen de 15 ani a statutului peninsulei Crimeea anexată de Rusia.

Însă Ucraina a cerut Rusiei ca mai întâi să-și retragă trupele și abia apoi să fie pus în aplicare un eventual acord, în timp ce Moscova insistă pentru recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeii anexate și dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Donețk și Lugansk.

Între timp, Rusia și-a retras trupele din zona capitalei Kiev și din tot nordul Ucrainei și negocierile continuă online, dar riscă să fie îngreunate și mai mult de descoperirea a numeroase cadavre de civili în urma retragerii ruse. În timp ce Ucraina și statele occidentale acuză Rusia de crime de război, această din urmă acuză înscenări din partea Kievului. Pe de altă parte, retragerea trupelor ruse din acele zone pare să fie o acțiune de regrupare înaintea unei intensificări a ofensivei în estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău