Zelenski, interviu pentru The Economist: Moscova continuă să sufere pierderi grele pe câmpul de luptă

  • 02 Ianuarie 08:29
Zelenski, interviu pentru The Economist: Moscova continuă să sufere pierderi grele pe câmpul de luptă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat ieri că ideea conform căreia Rusia câștigă războiul este doar un "sentiment" și că Moscova suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă, informează Reuters.

Intervievat de The Economist, președintele ucrainean nu a furnizat nicio fundamentare a afirmației sale cu privire la pierderile părții ruse. El a spus că prioritățile Ucrainei în 2024 includ lovirea punctelor forte ale Rusiei în Crimeea pentru a reduce numărul de atacuri asupra țării sale, precum și protejarea orașelor cheie de pe frontul de est.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că poziția Rusiei se îmbunătățește în prima linie și că nu va opri campania până când nu vor fi atinse obiectivele sale, care includ "denazificarea, demilitarizarea și statutul neutru" al Ucrainei.

Oficialii ruși consideră un eșec contraofensiva ucraineană lansată la jumătatea anului 2023 în estul și sudul țării.

Nu a existat un răspuns imediat la solicitarea de comentarii din partea oficialilor ruși cu privire la ultimele declarații ale președintelui Zelenski.

În declarațiile sale pentru The Economist, Volodimir Zelenski a recunoscut că "poate că nu am reușit (în 2023) așa cum și-a dorit lumea. Poate că nu totul este atât de rapid pe cât și-a imaginat cineva". Dar ideea că forțele ruse câștigă este doar un "sentiment", a mai afirmat șeful statului ucrainean, invocând pierderile grele ale Rusiei în orașul asediat din est, Avdiivka, pe care l-a vizitat săptămâna trecută."Mii, mii de soldați ruși uciși, pe care nici măcar nu i-a luat cineva", a spus el în interviul susținut virtual.

În schimb, a salutat "rezultatul uriaș" al forțelor ucrainene reprezentat de străpungerea blocadei rusești din Marea Neagră ce a permis exporturile de cereale prin intermediul unei noi rute de-a lungul coastei sale de sud.

Dacă Ucraina ar pierde războiul, a spus el, Rusia ar fi încurajată să avanseze împotriva altor țări, deoarece "Putin simte slăbiciune ca un animal, pentru că este un animal. El simte sângele, își simte puterea".

Având în vedere că sprijinul suplimentar pentru Ucraina se confruntă cu obstacole în Statele Unite și Uniunea Europeană, sunt necesare mai multe eforturi pentru a convinge lumea că apărarea Ucrainei înseamnă apărarea lumii, a spus el."Poate că ceva lipsește. Sau poate lipsește cineva", a spus el."Cineva care poate vorbi despre Ucraina ca fiind o apărare a noastră, a tuturor".

Rusia a spus că este pregătită pentru discuții de pace dacă Ucraina ține cont de "noile realități", sugerând o recunoaștere a faptului că Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul ucrainean. Volodimir Zelenski a respins orice idee că Moscova ar fi interesată de discuții și a invocat în acest sens valurile repetate de lovituri aeriene ale Rusiei."Văd doar pașii unei țări teroriste", a spus el. Orice apel rus la discuții, a spus el,"nu este pentru că sunt oameni drepți, ci pentru că nu au suficiente rachete, muniție sau trupe pregătite. Au nevoie de această pauză să își restabilească puterea. Și apoi, cu toată forța lor, să întoarcă pagina acestui război", a opinat președintele Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău