Zelenski în fața parlamentului ceh: Ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia până la Sofia

  • 15 Iunie 2022 17:10
Zelenski în fața parlamentului ceh: Ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia până la Sofia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut miercuri, într-un discurs adresat parlamentului ceh, că ambițiile teritoriale ale Rusiei se întind de la Varșovia și până la Sofia, iar pentru ca Rusia să nu poată ataca alte țări războiul declanșat de aceasta împotriva Ucrainei ''trebuie să se încheie cu victoria'' celei din urmă, pentru că acolo ''se duce bătălia pentru viitorul Europei'', consemnează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

''Rusia nu este interesată doar de orașele noastre Mariupol, Severodonețk, Harkov și Kiev. Nu, ambițiile ei sunt direcționate către o vastă zonă de la Varșovia până la Sofia'', a spus Zelenski, fără a prezenta vreo dovadă pe care să-și bazeze această afirmație.

''La fel ca în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care leadershipul rusesc are nevoie pentru a-și deschide calea către alte țări, către cucerirea altor popoare'', a indicat președintele ucrainean în discursul prin videoconferință în fața celor două camere ale parlamentului de la Praga.

''Cineva care vrea să ia totul nu se va opri niciodată luând doar o parte din ce dorește'', și-a continuat el argumentația, în care a menționat de asemenea că poporul ceh, după ocupația nazistă din al Doilea Război Mondial și decenii de dominație sovietică, știe cum se sfârșesc compromisurile și ce rezultă din concesiile făcute tiranilor.

''Trebuie să oprim tancurile (rusești) și să le ardem, pentru ca niciodată să nu se mai întoarcă la Praga, Brno, Ostrava și Karlovy Vary'', a mai spus Zelenski, cu referire la invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varșovia în 1968.

El a cerut în acest discurs consolidarea sancțiunilor împotriva Rusiei și a insistat ca Ucraina să primească statutul de țară candidată la UE. Republica Cehă, care preia la 1 iulie președinția semestrială a Consiliului UE, a stabilit deja că una din prioritățile sale este ca Ucraina să primească acest statut, conform unei declarații date de premierul ceh Petr Fiala înaintea discursului președintelui ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău