Zelenski i-a cerut Papei Francisc să susțină planul de pace al Ucrainei și să ajute la repatrierea copiilor furați de ruși

  • 14 Mai 2023 17:30
Zelenski i-a cerut Papei Francisc să susțină planul de pace al Ucrainei și să ajute la repatrierea copiilor furați de ruși

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut, sâmbătă, Papei Francisc să susțină planul de pace al Ucrainei, iar Suveranul Pontif a sugerat că Vaticanul va acționa în ajutorul Ucrainei pentru repatrierea copiilor ucraineni furați de ruși, relatează Reuters.

Zelenski, care s-a aflat într-o vizită mai lungă la Roma, unde s-a întâlnit și cu prim-ministra Giorgia Meloni și cu președintele Sergio Mattarella, a vorbit cu Papa, la Vatican, vreme de 40 de minute, transmite digi24.ro.

Un comunicat al Vaticanului a informat că Zelenski și Papa au discutat despre „gesturi umanitare”. O sursă de la Vatican a spus că aceasta este o referință la determinarea statului papal de a ajuta la repatrierea copiilor ucraineni furați de ruși. Ucraina estimează că aproximativ 19.500 de copii au fost luați de ruși și duși în Rusia sau în Crimeea ocupată.

„Trebuie să facem toate eforturile să-i aducem acasă”, a spus Zelenski, ulterior, menționând și faptul că a discutat problema cu Papa.

Liderul ucrainean a mai spus și că i-a cerut lui Francisc să-și dea sprijinul pentru planul de pace în zece puncte al guvernului de la Kiev.

„I-am cerut Papei să condamne crimele rusești din Ucraina. Pentru că nu poate să existe egalitate între victimă și agresor”, a mai spus zelenski într-un tweet.

Zelenski l-a întâlnit ultima dată pe Papă la Vatican în 2020 și cei doi au avut mai multe conversații telefonice de la începutul războiului.

La începutul războiului, Papa a încercat o abordare echilibrată în speranța de a fi un mediator, dar mai târziu a început să condamne cu forță acțiunile Rusiei, comparându-le cu unele dintre cele mai grave crime împotriva Ucrainei din timpul perioadei sovietice.

Întorcându-se dintr-o călătorie în Ungaria pe 30 aprilie, Francisc a făcut un comentariu intrigant, dar derutant, despre implicarea Vaticanului într-o misiune pentru a încerca să pună capăt războiului. "Există o misiune în curs acum, dar nu este încă publică.

Când va fi publică, o voi dezvălui", le-a spus el reporterilor.

Papa Francisc s-a întâlnit săptămâna aceasta cu ambasadorul Rusiei la Vatican, Alexander Avdeiev, iar ziarul italian "Il Messaggero" a relatat că s-ar putea ca Vaticanul să-i fi înmânat diplomatului o scrisoare pentru președintele rus Vladimir Putin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău