Zelenski efectuează o vizită la Jeddah pentru summitul Ligii Arabe

  • 19 Mai 2023 14:18
Zelenski efectuează o vizită la Jeddah pentru summitul Ligii Arabe

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe, anunțând personal sosirea în regatul saudit într-un mesaj postat pe rețele de social media, relatează Agerpres.

„Voi vorbi la summitul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și voi avea alte discuții bilaterale", anunță Zelenski pe contul său de Telegram.

„Încep prima mea vizită de până acum în Regatul Arabiei Saudite pentru a consolida relațiile bilaterale și legăturile Ucrainei cu lumea arabă", subliniază președintele ucrainean într-o postare pe Twitter.

Zelenski afirmă în mesajul de pe Twitter că printre "priorități" figurează problema "prizonierilor politici din Crimeea și din teritoriile temporar ocupate (de armata rusă), recuperarea oamenilor noștri, formula de pace a cărei punere în aplicare trebuie să implice cât mai multe state (și) cooperarea energetică".

"Crimeea a fost prima care a avut de suferit de pe urma ocupației ruse, iar cei mai mulți dintre cei care suferă represiuni în Crimeea ocupată sunt musulmani", menționează el, referindu-se la tătarii din Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Arabia Saudită "joaca un rol semnificativ și suntem gata să ducem cooperarea noastră la un nou nivel", a continuat Zelenski.

Canalul de știri Al Arabiya a relatat că Volodimir Zelenski a aterizat vineri la Jeddah.

Potrivit unor cercuri diplomatice, regele saudit Salman l-ar fi invitat pe Zelenski să fie oaspete de onoare la summitul anual al Ligii.

Statele din Golf întrețin în mare parte relații bune cu Rusia și adoptă poziții neutre față de războiul declanșat de Moscova în Ucraina.

Președintele sirian Bashar al-Assad este, de asemenea, prezent la acest summit.

Aceasta este prima vizită a lui Zelenski în regiune de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Vizita lui Zelenski în Arabia Saudită nu este lipsită de importanță, având în vedere că regatul, cel mai mare exportator de țiței din lume, și-a consolidat recent relațiile cu China și își coordonează politica petrolieră cu Rusia, în plin război al Moscovei împotriva Ucrainei, notează AFP. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,17 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău