Zelenski, după ce ofensiva rușilor în Harkov a eșuat: Acum îi îngrădim la maximum și îi distrugem

  • 09 Iunie 19:10
Zelenski, după ce ofensiva rușilor în Harkov a eșuat: Acum îi îngrădim la maximum și îi distrugem

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris eșecul operațiunii ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, ca fiind "foarte semnificativ" în mesajul său către națiune din noaptea de sâmbătă spre duminică și a adăugat că acest front va fi întărit în continuare, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Am vorbit cu comandantul șef despre situația generală. Un rezultat foarte semnificativ este că armata rusă a eșuat în operațiunea de la Harkov. Acum îi îngrădim la maximum și distrugem unitățile ruse care intră pe teritoriul nostru și terorizează regiunea Harkov'', a spus el.

El a adăugat că "frontul (Harkov) a fost întărit și va fi întărit în continuare". Totodată, Zelenski a menționat că a existat și un raport despre fronturile din Donețk, unde situația este mai dificilă. El a subliniat, de asemenea, că se lucrează pentru a oferi mai multe rezerve forțelor de apărare ucrainene.

Rusia dă asigurări că și-a îmbunătățit pozițiile în nordul regiunii Harkov

În schimb, armata rusă susține că și-a îmbunătățit pozițiile în nordul regiunii ucrainene Harkov, ceea ce contrazice afirmațiile de la Kiev și serviciile secrete occidentale care afirmă că frontul respectiv s-a stabilizat.

Potrivit raportului de război al Ministerului Apărării rus, unitățile grupului Sever (Nord) și-au îmbunătățit pozițiile "în prima linie a frontului".

În plus, au provocat pagube brigăzilor mecanizate inamice în mai multe puncte din regiune, inclusiv în principalul oraș din zonă, Vovceansk.

Zelenski le cere aliaților Ucrainei mai mult sprijin pentru a-și proteja țara de atacurile ruse

Într-un mesaj către aliații Ucrainei, Zelenski a declarat duminica aceasta că țara sa are nevoie de un nivel de protecție care să o apere de atacurile rusești, în special cu o apărare aeriană eficientă și s-a referit deopotrivă și la războiul electronic și avioane de luptă, potrivit EFE.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Facebook, Zelenski a subliniat că Rusia este capabilă să continue acest război "din cauza capacității sale de a teroriza cu bombe aeriene ghidate, cu diferite tipuri de rachete și cu drone".

"Prin urmare, o apărare aeriană eficientă, războiul electronic și avioanele de luptă sunt esențiale pentru a consolida apărarea țării noastre, pentru a ne proteja cetățenii și pozițiile din prima linie, precum și pentru a expulza ocupanții din Ucraina", a spus el.

Zelenski le-a mulțumit tuturor celor care, în întreaga lume, colaborează deja la această sarcină.

"Dar avem nevoie de mai mult sprijin, exact nivelul de protecție care va face imposibilă teroarea rusă", a îndemnat el.

Zelenski și-a însoțit cuvintele cu un videoclip de un minut și 15 secunde cu imagini cu "o săptămână întreagă" de "teroare rusă" în regiunile Herson, Dnipropetrovsk, Harkov și Donețk și din zilele de 3, 4 și 5 iunie în Zaporojie și din 7 iunie de la Kiev.

"Săptămâna 119 de invazie rusă pe scară largă. Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană. Avem nevoie de sprijin puternic din partea partenerilor noștri", se încheie videoclipul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,06 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău