Zelenski cheamă Occidentul să sprijine 'scutul' ucrainean în fața Rusiei

  • 19 Februarie 2022 19:46
Zelenski cheamă Occidentul să sprijine 'scutul' ucrainean în fața Rusiei

Ucraina este 'scutul Europei' în fața armatei ruse, a declarat sâmbătă președintele Volodimir Zelenski la Munchen, îndemnându-i pe occidentali să renunțe la politica 'de împăciuire' față de Moscova și să-și sporească ajutorul militar în favoarea Kievului, transmite AFP.

'Apreciem orice ajutor, dar toată lumea trebuie să înțeleagă: acestea nu sunt contribuții de caritate pe care Ucraina trebuie să le ceară (...) Este contribuția voastră la securitatea Europei și a lumii. Unde Ucraina este scut de opt ani', a declarat Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen, transmite Agerpres.

El a făcut referire la conflictul armat din estul Ucrainei cu separatiștii susținuți de Moscova, început în 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, și care continuă și astăzi. Conflictul a făcut până acum peste 14.000 de morți și 1,5 milioane de refugiați.

Zelenski a spus că apreciază 'orice ajutor', fie că sunt 'sute de unități de arme moderne sau 5.000 de căști' promise de guvernul german, care refuză să livreze arme Kievului, atrăgându-și critici în Ucraina.

'De opt ani, Ucraina a fost un scut. De opt ani, Ucraina reține una din cele mai mari armate din lume care este masată la frontierele noastre, nu la cele' ale Uniunii Europene, a declarat Zelenski la conferința de la Munchen.

'Ucraina a primit garanții de securitate atunci când a renunțat la armele sale nucleare, al treilea potențial mondial. Noi nu avem arme. Nici securitate', a afirmat el. 'Noi am pierdut o parte a teritoriului care este mai mare decât Elveția, Țările de Jos sau Belgia. Am pierdut milioane dintre cetățenii noștri'.

'Nu mai avem toate acestea. Dar avem dreptul să cerem să înceteze politica de împăciuire și să pretindem garanții de securitate și de pace', a spus Zelenski.

Occidentul ar trebui 'să susțină Ucraina și capacitățile sale de apărare' în fața Rusiei și să-i ofere 'un calendar clar și realizabil' în vederea aderării la NATO, a mai declarat președintele ucrainean.

El a propus o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, reiterând o invitație făcută deja în 2021, dar rămasă literă moartă.

'Nu știu ce vrea președintele rus, iată de ce propun să ne întâlnim', a mai declarat Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău