Zelenski: Aliații nu vor sprijini Ucraina dacă atacă în Rusia

  • 28 August 2023 10:29
Zelenski: Aliații nu vor sprijini Ucraina dacă atacă în Rusia

Coaliția care sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse nu va sprijini Kievul dacă acesta va muta ostilitățile pe teritoriul rusesc, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite CNN, citat de agenția news.ro.

„Cred că acesta este un mare risc, cu siguranță vom fi lăsați singuri”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat presei naționale, unde a fost întrebat dacă a venit momentul unei astfel de mișcări pe teritoriul rusesc.

Zelenski a declarat că lupta Ucrainei pentru a-și recâștiga propriul teritoriu a fost ajutată în mod esențial de relațiile cu aliații săi.

Progresul și responsabilitatea Ucrainei pe câmpul de luptă „sunt întotdeauna bilaterale”, a declarat Zelenski, adăugând că partenerii internaționali sunt parte a oricărei victorii, a oricărui avans în contraofensivă, a oricărei acțiuni defensive și a oricărei slăbiciuni.

Zelenski a mai spus că el crede că este posibil să „împingă demilitarizarea Rusiei” în Crimeea prin mijloace politice.

Declarațiile vin în contextul în care în ultimele câteva luni s-a înregistrat o creștere a atacurilor pe teritoriul rusesc, oficialii ruși afirmând că dronele și bombardamentele ucrainene au făcut victime printre civili.

Oficialii de la Kiev au făcut aluzie la aceste incidente – Zelenski a declarat după atacurile cu drone de luna trecută, de exemplu, că războiul „se întoarce în Rusia” – dar Ucraina refuză adesea să își asume în mod explicit responsabilitatea pentru atacurile de peste graniță.

În schimb, Ucraina și-a asumat creditul pentru atacurile cu drone maritime și alte tipuri de armament asupra Crimeei controlate de Rusia și a țintelor din jurul Mării Negre, promițând că vor urma și altele.

Moscova a anexat peninsula și a declarat-o teritoriu rusesc în 2014, într-o mișcare denunțată ca fiind ilegală de Ucraina, SUA și organismele internaționale. Kievul a declarat că obiectivul său de a alunga Rusia din Ucraina include recuperarea Crimeei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău