Zelenski a primit de la Londra asigurări că demisia lui Johnson nu va afecta sprijinul britanic pentru Ucraina

  • 08 Iulie 09:21
Zelenski a primit de la Londra asigurări că demisia lui Johnson nu va afecta sprijinul britanic pentru Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a telefonat joi premierului britanic Boris Johnson pentru a-i împărtăși sentimentul său de ''tristețe'' după anunțul privind demisia liderului conservator britanic, dar și-a manifestat speranța că această demisie nu va afectat sprijinul pe care Londra îl acordă Kievului în fața agresiunii Rusiei, relatează agențiile internaționale de presă.

„Am primit toți această veste cu tristețe. Nu doar eu, ci întreaga societate ucraineană, care vă simpatizează foarte mult'', a transmis Zelenski, insistând asupra recunoștinței ucrainenilor pentru sprijinul ferm oferit de Johnson astfel încât armata ucraineană să se poată apăra în fața trupelor ruse, scrie Agerpres.

Continuarea acestui sprijin a fost confirmată de un purtător de cuvânt al lui Johnson, după discuția cu Zelenski. ''Premierul a subliniat sprijinul neclintit al tuturor partidelor britanice pentru poporul președintelui Zelenski și a spus că Marea Britanie va continua să furnizeze (Ucrainei) ajutor (militar) defensiv atât timp cât va fi nevoie'', a asigurat purtătorul de cuvânt de la Downing Street.

Pe lângă continuarea furnizării de echipamente militare, Johnson i-a promis lui Zelenski că va continua să colaboreze cu partenerii săi în vederea găsirii de soluții pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului britanic demisionar, care a încheiat convorbirea cu Zelenski spunându-i acestuia că este un ''erou''.

Slăbit considerabil de scandalul petrecerilor desfășurate la Downing Street în timpul restricțiilor din pandemie, Boris Johnson a supraviețuit luna trecută unui vot de neîncredere inițiat de propria sa tabără politică, după ce acest vechi scandal denumit ''Partygate'' fusese o perioadă eclipsat de invazia rusă în Ucraina, timp în care Johnson s-a remarcat prin susținerea consistentă pentru guvernul de la Kiev, unde el a efectuat două vizite de la începutul războiului.

La acest scandal s-au adăugat însă și altele, de data aceasta cu caracter sexual și care au vizat trei deputați, demisiile a doi dintre ei provocând alegeri parțiale încheiate cu înfrângeri usturătoare pentru conservatori.

După ce aproximativ 60 de miniștri și secretari de stat au demisionat, Boris Johnson și-a anunțat în final joi demisia, dar a adăugat că dorește să rămână la conducerea guvernului până la numirea viitorului premier, în timp ce alți responsabili conservatori cer ca el să plece imediat din funcție și să fie numit un alt premier interimar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
20
Fri
21
Sat
23
Sun
18
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău