Zelenski a prezentat o listă de cerințe pentru Poroșenko, după primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

  • 03 Aprilie 2019 13:04
Zelenski a prezentat o listă de cerințe pentru Poroșenko, după primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

Echipa de campanie a actorului ucrainean de comedie Volodimir Zelenski, favoritul alegerilor prezidențiale din Ucraina, a prezentat o serie de cerințe pe care actualul șef al statului, Petro Poroșenko, ar trebui să le îndeplinească înainte de expirarea mandatului.

Astfel, Zelenski îi cere șefului statului ca, prin majoritatea parlamentară pe care o controlează, precum și prin intermediul șefilor instituțiilor de aplicare a legii, să asigure adoptarea unei legi care să anuleze obligativitatea declarării veniturilor și cheltuielilor în cazul activiștilor civici, să facă posibilă reluarea activității Agenției Naționale de Prevenire a Corupției, prin formarea unei noi componențe a acestui organism, cu participarea experților internaționali și prin introducerea unui audit extern al activităților sale și, de asemenea, să asigure adoptarea unei legi electorale pentru introducerea unui sistem de vot proporțional cu liste deschise pentru următoarele alegeri parlamentare.

Zelenski îi mai cere lui Poroșenko să emită actele de numire a unor judecători și să asigure adoptarea măsurilor menite să contribuie la deblocarea lansării activității înaltei curți anticorupție, să-și retragă proiectul de lege privind dezincriminarea îmbogățirii ilicite și să ceară coaliției majoritare din parlament să sprijine în acest sens un proiect de lege elaborat cu participarea unor experți internaționali. De asemenea, echipa lui Zelenski îi cere lui Poroșenko să facă publice companiile offshore, băncile în care aceste societăți au conturi, precum și situația financiară din ultimii cinci ani a societăților respective.

Amintim că rezultatele parțiale anunțate de Comisia Electorală de la Kiev după numărarea a 99,88% dintre voturile exprimate de ucraineni la alegerile prezidențiale de duminică arată că actorul de comedie Volodimir Zelenski a obținut 30,23% din sufragii, în timp ce actualul președinte, Petro Poroșenko, a fost votat de 15,95% dintre alegători. Acesta este urmat de Iulia Timoșenko, votată de 13,39% din electorat, Iuri Boiko (11,67%), Anatoli Hrițenko (6,91%) și Igor Smeșko (6,04%). Turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina urmează să aibă loc pe 21 aprilie 2019.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău