Zeci de voluntari au donat sânge de Ziua Mondială a Donatorului

  • 14 Iunie 2016 12:02
Zeci de voluntari au donat sânge de Ziua Mondială a Donatorului

Zeci de oameni s-au adunat marți, 14 iunie, în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac” pentru a dona sânge cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Oficialitățile, dar și cetățenii care sunt donatori de mai mulți ani afirmă că în acest mod îi pot ajuta pe oamenii bolnavi, care au nevoie de transfuzie. La rândul lor, autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să doneze pentru că acest lucru le aduce beneficii sănătății. Cei mai experimentați, dar și cei mai tineri donatori au fost premiați de către autorități, transmite IPN.

Viceministra sănătății, Liliana Iașan afirmă că interesul manifestat de oameni față de donarea sângelui demonstrează că există un feedback pozitiv pentru securitatea sangvină. „Securitatea sangvină este una prioritară pentru țară. În acest mod, oamenii își manifestă atitudinea de solidaritate față de pacienții ajunși în stare acută de sănătate. De asemenea, prin donarea de sânge este asigurată rezerva de component sangvin pentru Republica Moldova”, a subliniat viceministra.

Directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui(CNTS), Svetlana Cebotari, spune că evenimentul de donare a sângelui a devenit deja o tradiție. Potrivit ei, în acest mod autoritățile sensibilizează populația privind donarea de sânge. Svetlana Cebotari afirmă că astăzi în Chișinău, dar și la Bălți și Cahul au fost deschise centre de colectare a sângelui.

„Este bine să donezi sânge cu regularitate. Donatorul trebuie să aibă o vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani, să aibă mai mult de 50 kg și o sănătate perfectă, să ducă un mod sănătos de viață. Prin donarea de sânge contribuim la salvarea vieților”, opinează directoarea CNTS.

Conform datelor statistice, în Republica Moldova, anual sunt recoltate peste 1800 de unități de sânge.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău