Zeci de persoane au fost arestate într-o operațiune Europol împotriva fraudelor cu bilete de avion

  • 27 Noiembrie 2019 18:30
Zeci de persoane au fost arestate într-o operațiune Europol împotriva fraudelor cu bilete de avion

Europol a arestat săptămâna aceasta 79 de persoane suspectate că au călătorit folosind bilete de avion cumpărate cu carduri de credit furate sau false, informează miercuri agenția EFE, preluat de Agerpres.

Arestările au fost operate în cadrul unei operațiuni internaționale împotriva fraudelor cu bilete de avion desfășurată între 18 și 22 noiembrie în 60 de țări, operațiune denumită ''Global Airline Action Days'' (GAAD), nume dat de Europol pentru marcarea a 12 ani de când a început ''combaterea achizițiilor frauduloase de bilete de avion online''.

Unele dintre cazurile descoperite au legătură cu imigrația ilegală, pasagerii arestați fiind în posesia unor documente de identitate false sau aparținând unor alte persoane de alte naționalități.

În total, 55 de companii aeriene și 12 agenții de turism s-au văzut implicate în operațiunea din noiembrie și au fost identificate 165 de tranzacții suspecte. La această operațiune au mai participat și agențiile europene Frontex și Eurojust.

Europol avertizează utilizatorii că fraudele fără card prezent (card-not-present - CNP) și achizițiile de bunuri cu carduri contrafăcute au înregistrat o creștere semnificativă în toată Uniunea Europeană, mai ales pentru cumpărarea de bilete de avion, închirierea de mașini și spații de cazare.

Conform estimărilor acestei agenții europene, companiile aeriene pierd anual circa un miliard de dolari din cauza tranzacțiilor frauduloase.

''Aceste tranzacții sunt foarte profitabile pentru crima organizată'', subliniază Europol, avertizând că acest delict este adesea ''legat de activități infracționale mai serioase, precum imigrația clandestină, exploatarea de ființe umane, trafic de droguri și terorism''.

Sursa: Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău