Zeci de percheziții și două persoane reținute, într-un dosar de confecționare și comercializare a documentelor oficiale false

  • 19 Mai 2023 15:18
Zeci de percheziții și două persoane reținute, într-un dosar de confecționare și comercializare a documentelor oficiale false

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizată a INI, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au deconspirat activitatea unui grup infracțional specializat în confecționarea, folosirea și comercializarea documentelor oficiale false, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și peste hotare, transmite Poliția R. Moldova.

Activitatea infracțională a grupului a fost documentată pe parcursul anului 2023, timp în care polițiștii au stabilit că membrii grupării aveau rolurile repartizate, fiind implicați în confecționarea și comercializarea diferitor tipuri de documente oficiale false. Aceștia confecționau și comercializau pașapoarte, cărți de identitate și premise de conducere ale Republicii Moldova, României, Bulgariei, Cehiei și altor state membre ale Uniunii Europene. Bărbații încasau de la 120 la 2000 de euro, în dependență de completul de documente.

Documentele erau confecționate și comercializate cu date de identitate inventate de membrii grupării criminale sau la indicația solicitantului, fiind destinate și folosite de către membrii grupărilor aflați în vizorul organelor de drept sau implicați în comiterea infracțiunilor grave și deosebit de grave pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene pentru a nu putea fi identificați. O altă parte a documentelor erau destinate pentru organizarea migrației ilegale și angajarea în câmpul muncii peste hotarele țării.

Suspecții, doi bărbați de 44 și, respectiv, 51 de ani, originari din Chișinău, unul dintre ei fost angajat al structurilor de forță, anterior judecat pentru infracțiuni similare, organizau confecționarea și comercializarea pașapoartelor, cărților de identitate și permiselor de conducere din diferite țări ale Uniunii Europene, datorită legăturilor și rolurilor care le dețin în gruparea infracțională. Pentru a nu admite eșecuri din partea solicitanților, aceștia convingeau persoanele despre avantajele și dezavantajele documentelor, precum și unde pot fi prezentate sau cum pot fi transportate în siguranță la traversarea frontierei de stat.

La 18 mai, ofițerii de investigații, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP, au descins cu percheziții în mijloacele de transport și la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, transferuri bănești, purtători de informații electronice, copii ale documentelor de identitate, tehnică de calcul, precum și mijloace financiare.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimantelor, ștampilelor sau sigiliilor false de către un grup criminal organizat. Bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore, iar conform legislației în vigoare aceștia riscă până la 5 ani de închisoare.

În continuare polițiștii întreprind măsuri speciale de investigație și urmărire penală pentru acumularea probelor pertinente și concludente, precum și acumularea informațiilor pentru documentarea altor membri ai grupării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău