Zeci de ONG-uri cer eliberarea imediată a lui Julian Assange

  • 03 Iulie 2020 18:30
Zeci de ONG-uri cer eliberarea imediată a lui Julian Assange

Un grup de 40 de organizații pentru drepturile omului și libertatea presei au cerut vineri eliberarea imediată a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, aflat în detenție în Regatul Unit și a cărui extrădare a fost cerută de SUA, care l-a acuzat de spionaj, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Assange este urmărit de justiția din SUA pentru că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 documente clasificate privind activități militare și diplomatice americane.

Într-o scrisoare adresată ministrului justiției britanic Robert Buckland, organizațiile semnatare îi solicită guvernului de la Londra să îl pună în libertate ''imediat'' pe Julian Assange și să ''blocheze'' extrădarea lui către SUA.

Printre semnatari se află Reporteri Fără Frontiere, PEN international și Federația Internațională a Jurnaliștilor. Organizațiile respective estimează că ''persecuțiile'' al căror obiect îl face Julian Assange ''contribuie la o deteriorare a libertății presei în Regatul Unit'' și umbresc imaginea acestei țări pe plan internațional.

Examinarea de justiția britanică a cererii de extrădare prezentate de Washington va fi reluată în 7 septembrie.

Acuzat mai întâi de piraterie informatică, Assange a fost inculpat în mai anul trecut pentru alte 17 capete de acuzare de justiția americană, pe baza legislației antispionaj. Susținătorii săi spun că aceste inculpări constituie un pericol grav pentru libertatea presei.

SUA îl acuză în special că a pus în pericol unele dintre sursele lor prin faptul că în 2010 a publicat, pe WikiLeaks, 250.000 de telegrame diplomatice și 500.000 de documente confidențiale despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

Printre aceste documente se află și un video în care sunt văzuți civili omorâți de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.

Julian Assange este încarcerat la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh (sud-estul Londrei). El s-a refugiat în ambasada Ecuadorului la Londra în 2012, când se temea că va fi extrădat spre SUA sau Suedia, unde era acuzat de viol. Assange a respins mereu aceste acuzații, iar urmărirea penală în acest caz a fost abandonată în urmă cu trei ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău