Zeci de morți, nu sute, la spitalul din Gaza, afirmă un serviciu de informații din Europa

  • 19 Octombrie 2023 09:30
Zeci de morți, nu sute, la spitalul din Gaza, afirmă un serviciu de informații din Europa

Tirul mortal asupra unui spital din Gaza, pentru care Israelul și mișcările armate palestiniene se acuză reciproc, a făcut „câteva zeci de morți”, și nu sute, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al unui serviciu european de informații, informează Agerpres.

„Nu sunt 200 sau chiar 500 de morți, ci mai degrabă câteva zeci, probabil între 10 și 50”, a afirmat această sursă sub protecția anonimatului, care mai crede că, „probabil, nu Israelul a făcut asta”, conform „pistelor serioase” de care dispune serviciul său de informații.

Miercuri, la prânz, Ministerul Sănătății al Hamas, aflat la putere în Fâșia Gaza, a raportat un bilanț de cel puțin 471 de morți.

„Clădirea nu a fost distrusă”, a adăugat această sursă europeană. Și „probabil că spitalul fusese evacuat anterior, la fel ca alte spitale situate în nordul Fâșiei Gazei”, după ordinul în acest sens din partea armatei israeliene, a subliniat el, insistând, totodată, că „niciun element nu coroborează” faptul că sute de persoane se aflau în parcarea unde a căzut racheta.

Palestinienii și israelienii se acuză reciproc de această tragedie.

Hamas a denunțat imediat o lovitură israeliană. Israelul, la rândul său, a negat că ar fi la originea tirului, susținând că a fost o rachetă ratată a Jihadului Islamic palestinian, un aliat al Hamas.

„Sunt destul de multe rachete care au incidente de tir”, a argumentat miercuri seară acest înalt responsabil european din cadrul serviciilor de informații.

Statele Unite au citat miercuri propriile servicii de informații pentru a susține, inclusiv prin vocea președintelui lor Joe Biden, aflat în vizită în Israel, că statul evreu nu este vinovat pentru acest incident.

„Continuăm să culegem informații, dar poziția noastră de astăzi, bazată pe analiza imaginilor aeriene, a comunicațiilor interceptate și a informațiilor disponibile liber, este că Israelul nu este responsabil pentru explozia care a avut loc la spitalul din Gaza”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, pe rețeaua socială X (fostă Twitter).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău