Zeci de mii de persoane au participat la o nouă manifestație la Hong Kong / Noi violențe între protestatari și forțele de ordine

  • 08 Iulie 2019 08:13
Zeci de mii de persoane au participat la o nouă manifestație la Hong Kong / Noi violențe între protestatari și forțele de ordine

Zeci de mii de persoane au participat duminică la o nouă manifestație la Hong Kong, orașul fiind de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege care prevedea facilitarea extrădărilor din Hong Kong spre China, informează postul NBC News, scrie Mediafax.ro

Mulți protestatari erau îmbrăcați în tricouri negre, unii dintre ei fluturau steaguri similare cu cele folosite în perioada când orașul era colonie britanică sau purtau pancarte, inclusiv una cu mesajul "Extrădare în China, dispariție pentru totdeauna".

Protestul s-a desfășurat în apropierea unei gări din Hong Kong care face legătura între orașul autonom și restul teritoriului chinez.

Organizatorii au estimat că la protest au participat aproximativ 230.000 de persoane, în timp ce poliția a estimat că au fost 56.000 de protestatari.

 

Aproape de miezul nopții, când mai rămăseseră doar câteva sute de protestatari, forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa manifestanții care blocau o stradă. În urma violențelor între cele două părți au fost reținute cinci persoane, fiind acuzate de agresarea ori obstrucționarea ofițerilor de poliție.

Manifestația de duminică a fost prima acțiune majoră de protest după demonstrațiile violente din data de 1 iulie, atunci când protestatarii au ocupat și vandalizat clădirea Legislativului din Hong Kong.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate inițial de un proiect de lege despre care criticii susțin că ar permite extrădarea dizidenților politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susținut de Beijing.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiția ca acest teritoriu să păstreze "un nivel ridicat de autonomie, cu excepția afacerilor externe și a domeniului apărării" pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O țară, două sisteme”.

Sursa:Mediafax.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău