Zeci de mii de persoane au fost evacuate în sudul Chinei și Vietnam din cauza unui ciclon/ Zeci de zboruri anulate

  • 18 Iulie 2023 10:14
Zeci de mii de persoane au fost evacuate în sudul Chinei și Vietnam din cauza unui ciclon/ Zeci de zboruri anulate

Zeci de mii de persoane au fost evacuate luni în sudul Chinei și Vietnam și zeci de zboruri au fost anulate din cauza sosirii unui ciclon, potrivit autorităților locale. Ciclonul Talim a atins coasta provinciei chineze Guangdong (sud-est) în jurul orei 22:20 (14:20 GMT), au indicat serviciile meteorologice chineze, relatează AFP, citată de Agerpres.

Vânt puternic și ploi abundente sunt așteptate în zona de coastă a provinciilor chineze Guangdong și Hainan, fiind emis cod portocaliu. Aceasta este a doua cea mai mare alertă pe o scară de la unu la patru.

Furtuna urmează să scadă în intensitate marți dimineața și să se îndrepte spre nordul Vietnamului miercuri, au indicat serviciile meteorologice.

Potrivit cercetătorilor, se așteaptă ca cicloanele să devină din ce în ce mai puternice din cauza încălzirii globale.

Cel puțin o mie de persoane au fost deja evacuate din orașul Yunfu, provincia Guangdong, potrivit cotidianului Southern Daily.

Tranzacțiile financiare la Bursa de Valori din Hong Kong, unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, au fost suspendate luni.

De asemenea, transportul este afectat. Majoritatea autobuzelor nu mai circulă în oraș.

Peste o mie de călători au fost afectați de anulări și întârzieri ale zborurilor, potrivit autorității aeroportuare din Hong Kong. Aeroportul din apropiere Macao a anulat 80 de zboruri.

Navele din jurul insulei Hainan au primit recomandarea să se întoarcă rapid în port, deoarece valurile ar putea atinge șase metri înălțime în următoarele ore.

În Vietnam, autoritățile se pregătesc să evacueze 30.000 de persoane din provinciile Quang Ninh și Hai Phong, care ar urma să fie cele mai afectate de luni după-amiaza.

Ciclonul "ar putea fi unul dintre cele mai importante care afectează Golful Tonkin în ultimii ani", potrivit organizației vietnameze responsabile de dezastre naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău