Zeci de mii de manifestanți protestează în Belarus pentru a treia duminică la rând

  • 30 August 2020 18:11
Zeci de mii de manifestanți protestează în Belarus pentru a treia duminică la rând

Zeci de mii de manifestanți ce denunță regimul președintelui belarus Aleksandr Lukașenko au ieșit pe străzile din Minsk la apelul opoziției, pentru a treia duminică la rând, informează AFP și dpa, preluat de Agerpres.

În pofida prezenței masive a forțelor anti-revoltă, inclusiv de vehicule blindate, care au împiedicat mai multe coloane de opozanți să se ralieze protestelor, centrul capitalei belaruse este plin de lume, mai ales în Piața Octombrie și în cea a Independenței, dar și lângă Monumentul Steaua (Zvezda), protejat de armată.

Manifestanții poartă drapele în culorile opoziției, albastru și roșu, și scandează sloganuri împotriva lui Lukașenko.

În mai multe locuri din centru, forțele de ordine au intervenit la începutul manifestației, în jurul orelor locale 14:00 (11:00 GMT), arestând mai multe zeci de persoane.

Însă ele nu au făcut uz de gaze lacrimogene, de grenade asurzitoare sau de gloanțe de cauciuc, după cum au făcut în timpul primelor proteste ce au denunțat realegerea pe 9 august a lui Aleksandr Lukașenko, care se confruntă de atunci cu un val de contestare inedit.

Mulți dintre manifestanți ironizeau de asemenea în sloganurile lor de duminică aniversarea de 66 de ani a lui Lukașenko. Unii duceau chiar un sicriu decorat cu un gândac, după cum este poreclit Lukașenko de către detractorii săi.

Mass-media și grupuri ale opoziției de pe Telegram, mijloace de mobilizare cruciale pentru opoziție, au difuzat de asemenea imagini de la manifestații ce au reunit mii de persoane în diferite orașe ale Belarus, precum Brest sau Grodno.

În timpul a două duminici precedente, circa 100.000 de oameni au manifestat pe străzile de la Minsk, sfidând interdicția de a protesta și reprimarea care a vizat manifestanți, responsabili politici și numeroși jurnaliști.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău