Zeci de mii de cetățeni beneficiază de proiecte realizate de UE la Rezina

  • 21 Februarie 2020 19:20
Zeci de mii de cetățeni beneficiază de proiecte realizate de UE la Rezina

Circa 60 de mii de persoane beneficiază de proiectele implementate în orașul Rezina cu susținerea Uniunii Europene, prin Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Rezultatele acestei asistențe au fost evaluate vineri, 21 februarie, în cadrul vizitei în regiune a directorului-adjunct PNUD pentru Europa și CSI, Agi Veres, transmite MOLDPRES.

Localitatea a beneficiat pe parcursul ultimilor ani de mai multe proiecte de renovare a infrastructurii sociale, cum ar Secția de boli infecțioase și secția Chirurgie și Reanimare de la spitalul din Rezina. Medicul-șef al spitalului, Nina Postu, susține că, după renovare, numărul persoanelor care beneficiază de ajutor calificat în cele două subdiviziuni a crescut cu până la 20% și constituie acum câte 1000 de oameni pe an.

Un alt proiect important ține de Școala de șah din Rezina, frecventată de aproape 100 de copii. Instituția a fost reparată și dotată cu tot echipamentul necesar în 2016. Concomitent, a fost renovat un club de șah din Râbnița, iar în 2018 între cele două școli s-a desfășurat un turneu.

La sfârșitul anului trecut, a fost reparat sistemul de iluminat de pe podul care leagă Rezina și Râbnița. Becurile, cu 500% mai eficiente din punct de vedere energetic decât cele sovietice, s-au aprins pentru prima dată după 26 de ani. Acum locuitorii celor două orașe pot călători în siguranță dintr-o parte în alta a Nistrului chiar și pe timp de noapte.

„Măsurile de consolidare a încrederii se concentrează asupra promovării infrastructurii sociale și consolidării conexiunilor între oameni. Suntem bucuroși să menționăm că toate acestea sunt bine întreținute și sunt de folos oamenilor”, a menționat directorul-adjunct PNUD pentru Europa și CSI, Agi Veres.

„Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” asigură condiții mai bune de trai deja de 10 ani. Vizita de azi la Rezina este o bună oportunitate de a arăta cum acest program european pe termen lung a dezvoltat cooperarea și interacțiunea între cele două maluri ale râului Nistru. El a îmbunătățit semnificativ și concret viața de zi cu zi a cetățenilor”, a afirmat Marco Gemmer, șeful Secției Operațiuni a Delegației UE în Republica Moldova.

Uniunea Europeană a alocat pentru toate aceste proiecte, de care beneficiază circa 60 000 de persoane, aproape jumătate de milion de euro (428 000 euro).

„Suntem recunoscători Uniunii Europene și PNUD pentru contribuția valoroasă adusă la îmbunătățirea vieții locuitorilor din Republica Moldova și în special a celor aflați în perimetrul Zonei de Securitate, precum și pentru aportul productiv la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale râului Nistru”, a menționat Alin Gvidiani, șeful Biroului pentru politici de reintegrare a Guvernului Republicii Moldova.

Directorul-adjunct PNUD pentru Europa și CSI, Agi Veres, care a efectuat o vizită de două zile în Republica Moldova, s-a întâlnit cu reprezentanții Guvernului, partenerilor de dezvoltare, societății civile, precum și cu echipa de țară ONU, participând totodată la lansarea Raportului de Dezvoltare Umană pentru 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău