Zeci de instituții de învățământ, sancționate de ANSA în urma controalelor privind calitatea alimentelor

  • 08 August 2019 12:52
Zeci de instituții de învățământ, sancționate de ANSA în urma controalelor privind calitatea alimentelor

Peste 40 de procese-verbale, cu amenzi de aproximativ 55 mii de lei, a întocmit în primul semestru al anului curent Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ca urmare a controalelor în blocurile alimentare ale instituțiilor de învățământ general din țară. Totodată, inspectorii au emis și peste 300 de prescripții, necesare pentru înlăturarea neajunsurilor depistate.

Despre aceasta a declarat conducerea ANSA joi, 8 august, într-o conferință de presă, transmite MOLDPRES.

Directorul general-adjunct al instituției, Ion Toma, a explicat că specialiștii din subdiviziunile ANSA au un plan național aprobat la fiecare început de an, care prevede un anumit număr de controale. Potrivit responsabilului, de regulă, fiecare cantină din școală sau grădiniță din țară este verificată de circa două ori pe an. “Totuși, în caz de necesitate, periodic, ANSA revizuiește și emite dispozițiile necesare ca unele instituții, în special cele unde anterior au fost depistate nereguli, să fie monitorizate suplimentar”, a precizat Ion Toma.

Sursa citată a specificat că în ultimii trei ani, datorită unei conlucrări eficiente cu instituțiile de învățământ, autoritățile locale, "în țară se înregistrează o dinamică pozitivă în ceea ce ține de dotarea tehnică, reparația curentă, reglementarea procesului de achiziții publice ș.a. în unitățile de alimentație în școli și grădinițe".

În această ordine de idei, vicedirectorul ANSA a menționat că în grădinița 177 din capitală, ajunsă recent în vizorul presei în urma semnalelor parvenite la președinția R. Moldova privind livrarea unui lot de produse alterate, controalele regulamentare nu au arătat nereguli în acest sens. Ion Toma a declarat că miercuri, 7 august, în această instituție au fost prelevate probele necesare și va fi urmărit de la începutul anului tot procesul de achiziție, livrare, păstrare etc. a alimentelor. “Se va efectua o anchetă și după ce vom avea rezultatele de la toate investigațiile, ne vom putea pronunța asupra acestui caz. Deocamdată, este prematur de făcut unele concluzii”, a relevat responsabilul de la ANSA.

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a reiterat că în cazul depistării în cantinele publice pentru copii a produselor neconforme, răspunderea o poartă atât agentul economic furnizor, cât și administrația instituției de învățământ. “Îndemnăm conducerea școlilor și grădinițelor să dea dovadă de responsabilitate și să anunțe structurile ANSA atunci când depistează produse inadmisibile pentru folosirea în alimentație, pentru a nu pune în pericol sănătatea, ba chiar și viața copiilor”, a concluzionat Ela Malai, director general interimar ANSA.

În prezent, în Republica Moldova activează 2582 de blocuri alimentare, amplasate în instituții școlare și preșcolare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău