Zeci de focare de coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore în Chișinău

  • 14 Septembrie 2020 11:16
Zeci de focare de coronavirus, înregistrate în ultimele 24 de ore în Chișinău

Crește alarmant numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus în Capitală. Doar într-o singură zi, în Municipiul Chișinău au fost înregistrate 163 de focare noi de infecție cu COVID-19. În același timp, se îmbolnăvesc tot mai mulți elevi și cadre didactice, odată cu redeschiderea școlilor de la 1 septembrie. Pe parcursul săptămânii trecute, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău au fost raportate peste 200 de cazuri noi de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Potrivit datelor prezentate de către șefa Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, în prezent, în spitalele din capitală, din cele 927 de locuri destinate pacienților infectați cu COVID-19, 631 sunt ocupate. 200 de bolnavi se află în stare gravă, dintre care cinci sunt conectați la aparatele de ventilare pulmonară artificială.

Observăm că pe lângă creșterea numărului de persoane contaminate cu noul coronavirus, cresc cazurile grave și critice. Este foarte regretabil că vom avea și pacienți care vor pierde lupta cu COVID-19. Din păcate, sunt și adresări tardive la medicii specialiști, lumea nu crede că virusul este foarte contagios, de aceea sugerăm bolnavilor să se adreseze la timp la medic să respecte măsurile restrictive.

Șefa Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate a mai menționat că se observă o creștere a numărului de cazuri asimptomatice cu COVID-19 în rândul copiilor. Autoritățile municipale din sănătate sunt în alertă și din cauza numărului mare de bolnavi de pneumonie.

Pe parcursul săptămânii trecute 225 de cazuri de infecție cu COVID-19 au fost înregistrate în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău. Potrivit viceprimarului capitalei, Angela Cutasevici, în rândul elevilor sunt înregistrate 97 de cazuri de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 93 de cazuri, dintre care 19 sunt cadre non-didactice. În autoizolare se află 1325 de elevi și 57 de angajați, inclusiv 16 cadre non-didactice.

Pe parcursul săptămânii trecute au intrat în autoizolare elevi din 30 de clase din 21 de instituții, inclusiv, patru clase din trei instituții private. În grădinițe s-au înregistrat 35 de cazuri active, dintre care în rândul copiilor un caz de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 34 de cazuri. La moment, în autoizolare se află 72 de copii și 38 de angajați, a adăugat viceprimarul.

Angela Cutasevici a precizat că în cazul în care diagnosticul COVID-19 este confirmat la un elev, atunci toți copiii din clasă sunt plasați în autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. În acest timp, elevii vor desfășura orele în regim online. În cazul profesorului, care a predat în acea clasă, decizia privind autoizolarea o ia managerul instituției de învățământ în coordonare cu medicul epidemiolog de la Centrul Municipal de Sănătate Publică.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău