Zeci de eurodeputați cer UE, într-o scrisoare comună, să suspende drepturile de vot ale Ungariei în Consiliu

  • 16 Iulie 17:27
Zeci de eurodeputați cer UE, într-o scrisoare comună, să suspende drepturile de vot ale Ungariei în Consiliu

Un grup de 63 de eurodeputați din mai multe grupuri politice a cerut marți UE să deposedeze Ungaria de drepturile sale de vot în blocul comunitar, drept răspuns la recentele vizite ale premierului ungar Viktor Orban la Moscova și Beijing, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Orban s-a întâlnit săptămâna trecută cu candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, și anterior s-a deplasat în Ucraina, întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski, apoi în Rusia, unde s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin, și în China, unde s-a văzut cu președintele chinez Xi Jinping, într-o autodeclarată „misiune de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, scrie G4Media.

Ungaria a preluat în această lună președinția semestrială a Consiliului UE și este responsabilă cu organizarea reuniunilor statelor UE până la 31 decembrie.

Eurodeputații susțin că Orban a sugerat în mod deliberat că acționează în numele întregii UE, în pofida faptului că nu avea autoritatea de a face acest lucru.

„Prim-ministrul Orban a provocat deja pagube semnificative exploatând și abuzând de rolul de președinție a Consiliului”, se menționează în scrisoarea publicată pe platforma de social media X.

„Asta necesită acțiuni reale, precum suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Consiliu, întrucât practica a arătat faptul că numai condamnarea verbală a acestei situații nu are efect”, se mai menționează în scrisoare.

Purtătorul de cuvânt al reprezentanței Ungariei la UE nu a răspuns unei solicitări de a comenta conținutul scrisorii, notează Reuters.

Scrisoarea a fost semnată de eurodeputați din mai multe grupuri politice din UE, inclusiv din Partidul Popular European – cel mai mare din Parlamentul European – de socialiști, liberali, verzi, și membri ai grupului ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni), din care nu face parte și partidul Fidesz al lui Orban, care a decis să intre într-un alt grup care include și partidul Marinei Le Pen.

Europarlamentarii nu au atribuții oficiale în suspendarea drepturilor de vot ale Ungariei în Consiliu, dar încearcă să adauge presiune politică asupra Bruxellesului pentru a întreprinde acțiuni mai dure asupra Budapestei.

Comisia Europeană a anunțat luni că nu va trimite comisari la reuniunile informale organizate de președinția ungară a UE, reducând nivelul participării sale la funcționari civili. Guvernul ungar a răspuns criticând Comisia Europeană pentru faptul că „selectează subiectiv” instituțiile și țările cu care alege să coopereze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:2,06 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău