Zece zile până la alegerile din SUA. Cum stau Kamala Harris și Donald Trump în sondaje

  • 26 Octombrie 14:15
Zece zile până la alegerile din SUA. Cum stau Kamala Harris și Donald Trump în sondaje

Kamala Harris și Donald Trump sunt la egalitate în ceea ce privește votul popular, 48% la 48%, potrivit ultimului sondaj național realizat de New York Times și Siena College, în timp ce Harris se luptă pentru a obține un avantaj față de Trump în fața unui electorat care pare divizat în mod imposibil și imuabil, scrie publicația americană.

Rezultatul sondajului, care vine cu mai puțin de două săptămâni înainte de ziua alegerilor și în timp ce milioane de americani au votat deja, nu este încurajator pentru Kamala Harris, scrie Digi24. În alegerile recente, democrații au avut un avantaj în ceea ce privește votul popular, chiar și atunci când au pierdut Colegiul Electoral și, astfel, Casa Albă. Aceștia au sperat ca Harris să obțină un avans puternic la nivel național, ca semn că se va descurca bine în state cruciale precum Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.

Harris și Trump rămân efectiv la egalitate chiar și după trei dintre cele mai tumultoase luni din istoria politică americană recentă. O dezbatere foarte mediatizată, două atentate la viața lui Trump, zeci de mitinguri în șapte state și sute de milioane de dolari cheltuite pe reclame au făcut aparent puțin pentru a schimba traiectoria cursei.

Este posibil ca poziția vicepreședintei Harris să fi scăzut în rândul alegătorilor potențiali de la ultimul sondaj Times/Siena College, realizat la începutul lunii octombrie. La acel moment, ea avea un ușor avans față de Trump, 49% la 46%. Schimbarea se încadrează în marja de eroare, dar media națională a sondajelor Times a înregistrat o scădere a diferenșei dintre cei doi competitori și în ultimele săptămâni, sugerând cel puțin că această competiție a devenoit și mai acerbă.

Deși acest ultim sondaj Times/Siena College oferă o privire asupra sentimentului național, alegerile prezidențiale se vor decide în cele șapte state în care Kalama Harris și Donald Trump și-au dedicat cea mai mare parte a timpului și resurselor. Majoritatea sondajelor din aceste state - Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania, Wisconsin - sugerează că lupta electorală este la fel de strânsă.

Imigranții, o temă fierbinte

În acest ultim sondaj național există speranțe atât pentru Donald Trump, cât și pentru Kamala Harris. Pentru Trump este vorba de imigrație: 15 % dintre respondenți au numit imigrația drept principala lor problemă, în creștere de la 12%.

Trump a atacat-o pe contracandidata sa cu privire la dosarul administrației Biden pe această temă - el a promis să întreprindă „cea mai mare deportare din istoria Americii” - ca mesaj final în discursurile și reclamele sale de campanie. Alegătorii, cu o marjă de 11 puncte, au declarat că au încredere în Trump mai mult decât în Harris pentru a se ocupa de imigrație.

Direcția în care merge țara

Alegătorii continuă să fie pesimiști și cu privire la direcția țării, o măsură care, istoric, a fost un semn de pericol pentru partidul aflat la putere. Doar 28% dintre respondenți au afirmat că țara se îndreaptă în direcția cea bună. Donald Trump a prezentat în mod repetat o imagine sumbră a națiunii sub președintele Biden și vicepreședinta Harris.

Vârsta lui Trump nu pare a fi o problemă

Procentul americanilor care au afirmat că Trump, în vârstă de 78 de ani, este prea bătrân pentru a fi președinte a rămas la 41%, practic neschimbat față de luna iulie, chiar și după ce o serie de discursuri și apariții de campanie incoerente au dus la o serie de întrebări, inclusiv critici directe din partea Kamalei Harris, cu privire la acuitatea mentală și forma fizică a fostului președinte republican.

Economia, principala temă pentru alegători

Sondajul a inclus și unele semne încurajatoare pentru Harris. Ea a redus diferența față de Trump în ceea ce privește economia, care rămâne principala problemă pentru alegători. În sondajul de luna trecută, Trump avea un avans de 13 puncte față de Harris cu privire la candidatul care ar putea gestiona mai bine economia. Avansul a scăzut la 6 puncte procentuale.

Accesul la avort

De asemenea, Harris are un avans de 16 puncte față de Trump în ceea ce privește candidatul care ar face o treabă mai bună în protejarea accesului la avort, o temă centrală a campaniei sale, în timp ce încearcă să obțină sprijin în rândul femeilor care votează.

Kamala Harris mai are loc să crească. Aproximativ 15% dintre alegători s-au declarat nehotărâți, iar Harris conduce cu 42% la 32%. În urmă cu două săptămâni, Trump avea un mic avantaj în rândul alegătorilor indeciși, 36 la sută la 35 la sută.

Votul anticipat

Sondajul a arătat că cei 9% dintre americani care au declarat că au votat deja au înclinat puternic către Harris, 59% la 40%. Acest lucru este în concordanță cu avantajul istoric al democraților în ceea ce privește votul anticipat și votul prin corespondență, deși în acest an există semne că republicanii, spre deosebire de 2020, votează anticipat în număr neobișnuit de mare.

Acest ultim sondaj, la fel ca majoritatea sondajelor realizate de Times/Siena în ultimele trei luni, este dovada unui electorat care este atât polarizat, cât și înghețat. Au existat puține schimbări în ceea ce privește unele dintre întrebările-cheie utilizate pentru a măsura sentimentul alegătorilor.

Kamala Harris a fost văzută cu ochi buni de 46% din electorat după ce Joe Biden a renunțat la candidatură; ea este văzută cu ochi buni de 48% în acest ultim sondaj. Trump era apreciat de 47% dintre respondenți atunci când Biden a renunțat; acum este văzut cu ochi buni de 48% dintre respondenți.

Femei vs bărbați

Diferența de gen este la fel de mare ca întotdeauna. Harris îl conduce pe Trump în rândul femeilor cu 54% la 42%, în timp ce Trump conduce în rândul bărbaților cu 55% la 41%. Aceste cifre nu s-au schimbat practic deloc pe parcursul acestei scurte competiții.

Sondajul a arătat că alegătorii sunt la fel de divizați cu privire la alegerile pentru Congres ca și în cursa prezidențială: 48% au declarat că intenționează să voteze pentru un republican pentru Congres în districtul lor, în timp ce 48% au declarat că vor susține un democrat. Camera Reprezentanților, care se află în prezent sub un control strâns al republicanilor, este în joc în aceste alegeri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
14
Wed
11
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău