Zece mii de sârbi au ieșit în stradă sâmbătă, la Belgrad, după vizita lui Putin, cerând demisia lui Vucic

  • 20 Ianuarie 07:49
Zece mii de sârbi au ieșit în stradă sâmbătă, la Belgrad, după vizita lui Putin, cerând demisia lui Vucic

Peste zece mii de oameni au mărşăluit sâmbătă pe străzile Belgradului în semn de protest faţă de mandatul preşedintelui Aleksandar Vucic şi al guvernului condus de Partidul Progresiv Sârb (SNS), solicitând libertate pentru presă ca o condiţie pentru alegeri libere şi corecte.

Protestatarii, scoşi în stradă de Alianţa pentru Serbia, o grupare de 30 de partide şi organizaţii de opoziţie, au purtat insigne pe care scria "a început" şi au scandat "Vucic hoţ", în această a opta manifestaţie săptămânală organizată de Alianţă.

La manifestaţiile anterioare au participat protestatari în număr la fel de mare.

"Singura solicitare pe care o avem este ca acest (regim) diavolesc să plece", a declarat Branisalv Trifunovic, un actor care s-a adresat mulţimii, după cum a mai făcut-o şi în timpul manifestaţiilor anterioare, relatează Reuters.

"Vrem alegeri, însă mai întâi trebuie să vină libertatea", a declarat Trifunovic.

Nimeni de la biroul preşedintelui Vucic nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Preşedintele anunţase anterior că nu va ceda solicitărilor opoziţiei pentru reforma electorală şi pentru o libertate mai mare a presei "chiar dacă sunt cinci milioane pe străzi" însă a precizat că este dispus să testeze popularitatea partidului său în alegeri anticipate.

Cel mai recent protest are loc în urma unei vizite făcute joi la Belgrad a preşedintelui rus Vladimir Putin, salutat de zeci de mii de oameni aduşi cu autobuzul din întreaga ţară.

Protestele s-au extins şi în alte oraşe din ţară, iar vineri au avut loc în Novi Sad, al doilea oraş ca mărime din Serbia, în oraşul Nis şi în alte oraşe, însă prezenţa la manifestări a fost mică, mai scrie agenția Reuters, citată de Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
20,9 °C
cer senin
Umiditate:68 %
Vint:3,1 m/s
Sun
25 °C
Mon
24 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău