Zece mii de sârbi au ieșit în stradă sâmbătă, la Belgrad, după vizita lui Putin, cerând demisia lui Vucic

  • 20 Ianuarie 2019 07:49
Zece mii de sârbi au ieșit în stradă sâmbătă, la Belgrad, după vizita lui Putin, cerând demisia lui Vucic

Peste zece mii de oameni au mărșăluit sâmbătă pe străzile Belgradului în semn de protest față de mandatul președintelui Aleksandar Vucic și al guvernului condus de Partidul Progresiv Sârb (SNS), solicitând libertate pentru presă ca o condiție pentru alegeri libere și corecte.

Protestatarii, scoși în stradă de Alianța pentru Serbia, o grupare de 30 de partide și organizații de opoziție, au purtat insigne pe care scria "a început" și au scandat "Vucic hoț", în această a opta manifestație săptămânală organizată de Alianță.

La manifestațiile anterioare au participat protestatari în număr la fel de mare.

"Singura solicitare pe care o avem este ca acest (regim) diavolesc să plece", a declarat Branisalv Trifunovic, un actor care s-a adresat mulțimii, după cum a mai făcut-o și în timpul manifestațiilor anterioare, relatează Reuters.

"Vrem alegeri, însă mai întâi trebuie să vină libertatea", a declarat Trifunovic.

Nimeni de la biroul președintelui Vucic nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Președintele anunțase anterior că nu va ceda solicitărilor opoziției pentru reforma electorală și pentru o libertate mai mare a presei "chiar dacă sunt cinci milioane pe străzi" însă a precizat că este dispus să testeze popularitatea partidului său în alegeri anticipate.

Cel mai recent protest are loc în urma unei vizite făcute joi la Belgrad a președintelui rus Vladimir Putin, salutat de zeci de mii de oameni aduși cu autobuzul din întreaga țară.

Protestele s-au extins și în alte orașe din țară, iar vineri au avut loc în Novi Sad, al doilea oraș ca mărime din Serbia, în orașul Nis și în alte orașe, însă prezența la manifestări a fost mică, mai scrie agenția Reuters, citată de Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău