Zece instituții de învățământ din R.Moldova se află în carantină, după două săptămâni de la începutul anului școlar. Ministrul Educației comentează situația
-
15 Septembrie 2020 14:46
La două săptămâni de la începutul anului de studii, zece instituții de învățământ din Rep. Moldova se află în carantină, iar activitatea educațională în aceste școli se desfășoară în regim online, a anunțat ministrul Educației Culturii și Cercetării, Igor Șarov. În carantină au fost plasate și două grădinițe. Totuși, ministrul Educației susține că începutul anului școlar nu a dus la o creștere majoră a numărului de îmbolnăviri.
Potrivit datelor Ministerului Educației, în prezent, în autoizolare la domiciliu se află 4958 de elevi. Confirmați pozitiv sunt 187 de elevi și 173 de cadre didactice. În același timp, 228 de profesori se află în autoizolare la domiciliu. Ministrul Igor Șarov a menționat că din cauza virusului, în aceste două săptămâni, a crescut numărul de clase care activează în regim online.
Se observă că începerea școlii nu a dus la o creștere majoră a numărului de infectări, numărul de infectări fiind aproximativ egal cu rândul populației generale comparativ cu populația școlară. Aceste date ne artă că, cel puțin până acum, școala nu a fost o sursă de risc mai mare decât au fost activitățile celor neimplicați în procesul educațional. Numărul de școli închise în două săptămâni este același cu numărul de școli închise la 1 septembrie, dar așa cum și ne-am așteptat avem un număr crescător de clase care activează la distanță din cauza virusului, a spus Igor Șarov
Totodată, din cele 1398 de instituții de educație timpurie, doar jumătate funcționează. Două grădinițe au fost plasate în carantină. În autoizolare se află 113 copii. Doi au fost confirmați pozitiv cu COVID-19. Totodată, sunt 47 de educatori infectați cu noul coronavirus, iar în autoizolare se află 113 cadre didactice.
Ministrul Educației a informat și despre dodarea sistemului educațional cu echipamente necesare învățării la distanță. În prezent, instituțiile de învățământ primar și secundar general sunt dotate cu peste 38 de mii de unități de tehnică, dintre care peste 32 de mii sunt utilizate în scopuri educaționale. Acest număr nici pe departe nu asigură necesarul. În acest sens, Ministerul Educației a lansat campania „Donează un Computer pentru Educație” în cadrul căreia s-au stâns 1136 de computere, laptop-uri și tablete.
Igor Șarov a informat că și ministerul a achiziționat alte 2500 de laptop-uri. Echipamentul urmează să ajungă în școli către sfârșitul lunii octombrie. Totodată, grație sprijinului financiar oferit de către Banca Mondială, urmează să fie achiziționate încă 11 mii de computere și laptop-uri.
Săptămâna aceasta suntem în discuție cu colegii de la Banca Mondială pentru suplimentarea sumei direcționate achiziției de laptop-uri, astfel, vom dota în limita posibilitățlor instituțiile de învățământ care în anumite situații ar putea oferi elevilor și cadrelor didactice pentru o perioadă de timp din computerele deținute.
Ministrul Educației a precizat că în ultimele șase luni, peste 16 mii de cadre didactice au beneficiat de instruire pentru a crește nivelul de competență digitală.