Zece ani de la Fukushima, emisiile radioactive nu au produs efecte negative asupra sănătății (comitet ONU)

  • 09 Martie 2021 15:40
Zece ani de la Fukushima, emisiile radioactive nu au produs efecte negative asupra sănătății (comitet ONU)

Emisiile radioactive după accidentul de la centrala nucleară japoneză de la Fukushima în 2011 nu au produs efecte negative asupra sănătății, potrivit concluziilor unui comitet de cercetători al ONU, publicate marți la Viena, relatează AFP, dpa și EFE.

De la raportul anterior publicat în 2013, "nu a fost documentat niciun efect nociv asupra sănătății în rândul locuitorilor din Fukushima care poate fi atribuit direct expunerii la radiații", a declarat președintele Comitetului științific al ONU privind consecințele emisiilor radioactive (UNSCEAR), Gillian Hirth.

Radiațiile nucleare produse în urma accidentului nu au crescut riscul de cancere peste limita normală, conform raportului publicat înaintea împlinirii a zece ani de la catastrofă.

Raportul UNSCEAR publicat marți confirmă în mare măsură principalele constatări ale raportului anterior din 2013. Potrivit unui comunicat ONU, acesta oferă "o evaluare îmbunătățită și mai solidă a nivelurilor și efectelor radiațiilor emise după accident".

Comitetul consideră că o creștere bruscă a numărului de cancere tiroidiene la copiii expuși este legată de îmbunătățirea tehnicilor de screening care au relevat "prevalența anomaliilor care nu au fost detectate anterior".

În alte zone și țări fără o expunere la emisii radioactive mari, o mai bună monitorizare a condus, de asemenea, la o creștere a numărului de cancere tiroidiene depistate, a mai spus UNSCEAR.

În urma unui seism cu magnitudinea 9 și a unui tsunami, accidentul de la Fukushima din martie 2011 a condus la eliberarea unor emisii radioactive semnificative în aer, apă și sol în regiunea centralei nucleare, situate la 220 km nord-est de capitala Tokyo.

Aproximativ o sută de mii de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele și circa 19.000 de persoane au fost ucise în catastrofa naturală.

Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobâl (Ucraina) din 1986, când s-a observat o creștere a numărului de cancere tiroidiene.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău