Zece ani de la fondarea Centrului Studii Interdisciplinare „Silviu Dagomir” Chișinău-Oradea

  • 06 Iunie 14:59
Zece ani de la fondarea Centrului Studii Interdisciplinare „Silviu Dagomir” Chișinău-Oradea

Universitatea de Stat din Moldova a fost gazda celei de-a VII-a Sesiune științifică a Departamentului Istoria Românilor, Universală și Arheologie dedicată împlinirii a zece ani de la fondarea Centrului Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău-Oradea.

Potrivit infoprut.ro, rectorul USM a apreciat efortul depus de organizatori pentru desfășurarea sesiunii științifice aniversare, menționând că pe parcursul celor zece ani de activitate Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău-Oradea a susținut dezvoltarea cercetării interdisciplinare în domeniul științelor socio-umane, a impulsionat cooperarea științifică cu instituțiile de învățământ superior și instituțiile de cercetare de peste hotare, precum și a promovat rezultatele cercetărilor științifice prin intermediul simpozioanelor, conferințelor, publicațiilor.

Decanul Facultății de Istorie și Filosofie, dr., conf. univ., Sergiu Matveev a evidențiat etapele colaborării dintre Facultatea de Istorie și Filosofie a USM și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea în organizarea evenimentelor comune, trasând principalele obiective ale activității ulterioare a centrului, în momentul revenirii la normalitate, în condiții postpandemice.

La eveniment au participat specialiști din Republica Moldova și România, dar și studenți de la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Sesiunea științifică a fost structurată în mai multe ateliere în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum: rezultatele preliminarii ale cercetărilor perieghetice efectuate în anul 2020, politica lingvistică a țarismului în școlile sătenilor-proprietari, cum au creat sovieticii școlile superioare în RSSM după anexarea Basarabiei din 1940.

Centrul de Studii Imperiale, devenit ulterior, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, Chișinău-Oradea a fost creat în anul 2011. Domeniile de activitate ale centrului sunt: Istorie; Demografie, Sociologie; Științe politice etc. Rezultatele cercetării centrului au fost materializate în: lucrări științifice în reviste de specialitate cotate ISI; lucrări științifice publicate în reviste de specialitate fără cotație ISI; lucrări științifice prezentate la conferințe internaționale cu comitet de program. Totodată, activitatea membrilor Centrului poate fi cuantificată în cele peste 50 de cărți publicate la edituri din țară și străinătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Thu
28
Fri
25
Sat
28
Sun
26
Mon
26

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău